Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2021 14:33:49 - Kysilková Adéla

Prosím o radu

Vážený pane Juchelko, dobrý den. Mám otázku. Když během roku nevykonávám pár měsíců živnost a nepozastavím ji, konkrétně kvůli nástupu na mateřskou, berete se to jako kdybych ji vykonávala? Ptám se kvůli daním, kde se musí uvést počet měsíců, kdy byla živnost vykonávána. Děkuji za radu. Nerada bych něco zanedbala. Kysilková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.02.2021 15:37:58 - Ing. Aleš Juchelka
Vážená paní Kysilková,
děkuji za důvěru. Do chvíle, než pozastavíte živnost, jste vedena jako aktivní OSVČ se všemi právy a povinnostmi z toho plynoucími.
Je známo, že během rodičovské dovolené je možné vykonávat samostatnou výdělečnou činnost, z daňového hlediska je to pak dokonce výhodné. Výkon samostatné výdělečné činnosti při souběžném pobírání rodičovského příspěvku je možný, pro účely placení sociálního a zdravotního pojištění to přináší zmíněné výhody, neboť samostatná výdělečná činnost je považována za vedlejší zdroj příjmů a povinné pojistné se platí dle skutečně dosaženého hrubého zisku, nemusí být tedy dodržen minimální vyměřovací základ jako v případě výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Sociální pojištění se do limitu vůbec neplatí (za rok 2020 to bylo 83 603 korun, rok 2021 má 85 058 korun) - jedná se o příjmy ponížené o výdaje.
V případě, že žádáte např. o sociální podporu, kde musíte uvádět i počet měsíců aktivního podnikání, jde spíše o formalitu, protože se bude posuzovat vždy reálný stav financí v rámci Vašeho rodinného rozpočtu, čili "kolonek" se nemusíte bát. Pokud aktivně nepodnikáte vůbec, je samozřejmě pozastavení živnosti možné. Pokud však si můžete nějakou korunu navíc přivydělat na Vaše živnostenské oprávnění, pak skutečně výrazně ušetříte na daních.
Přeji Vám všechno dobré,
v úctě
Ing. Aleš Juchelka