prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.03.2021 11:47:55 - luboš47

Česká vakcina

Dobrý den, paní profesorko obracím se na Vás s prosbou o zveřejnění bližších informací k vývoji české vakciny proti covid-19. Tým vědců pod Vaším vedením vyvinul prototyp této vakciny, ale další vývoj zřejmě nepokračoval. Nejen mne by zajímaly důvody proč k tomu došlo a taky (pokud je to vůbec možné) za jakých podmínek, v jakých termínech a s jakým pravděpodobným výsledkem by mohl pokračovat. Z vakcinace se bohužel stalo politikum a jsem přesvědčen že na škodu věci.
Moc děkuji za odpověď. Lubomír Šimek

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.03.2021 13:28:27 - prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.
Vážený  pane Šimku, děkuji  za dotaz. Několik dat: V dubnu 2020 byly  úkolem MZ "Výzkum a vývoj vakcíny x beta koronaviru" pověřeny Státní zdravotní  ústav, Ústav hematologie  a krevní trasfúze a Institut klinické  a experimentální medicíny. Byla  jsem pověřena koordinací projektu. Vedoucím vědeckým garantem byl RNDr. M. Petráš, který za  poslední  dobu je prakticky jediným z naší republiky, kdo dokázal vyvinout vakcínu  a prodat  ji na světových ( západních trzích).Projekt byl  rozdělen do dílčích částí, první  jsme úspěšně splnili vývojem prototypu , který byl  zkoušen na laboratorních zvířatech a  jeho  testy  byly úspěšné. V této fázi jsme  předali výsledky  MZ, přednesli  je na V7ýoru pro zdravotnictví a zveřejnili je na světově dostupném webu k oponentuře. Máme kladná, povzbuzující hodnocení( z Čech nikdo), s nabídkou  publikací v IF časopisech a s nabídkou  mezinárodních odkoupení . Prodej není  možný, vakcína  není  hotova. Dne 3.12.2020 byl projekt zastaven  s tím, že komerčních vakcín  je již dostatek. Již  v prosinci avizoval pan doc. Blatný, že rozpuštění  tohoto týmu  je škoda  a že byl bylo vhodné,  aby  tato platforma pokračovala, zejména s ohledem na možné další situace. Proběhlo několik jednání pracovníků zmíněných institucí  a pan ministr  se rozhodl předložit své  teze vládě  k posouzení. Dne 1.3.2021 uložila vláda ministrovi zdravotnictví  zpracovat projekt možného dalšího vývoje vakcíny, termín je několik měsíců. Kdo bude  k přípravě  projektu pozván je zcela na MZ.Přeji krásný  den