Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.03.2021 10:44:47 - tigrin

Dobrý den,

proč chcete rušit Kojenecké ústavy? Proč chcete rušit další instituci, která funguje? Jde vám, poslancům o nemovitosti, ve kterých ústavy jsou? Nedá se vám věřit to, že něco myslíte dobře pro české lidi a děti.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.03.2021 15:34:29 - Ing. Aleš Juchelka
Dobrý den, děkuji za položený dotaz. Vzhledem k mediálním zkratkám se, jak vidím, ustálilo tvrzení o "rušení kojeneckých ústavů", setkávám se i s uvedením "rušení dětských domovů". Rád bych to vysvětlil. Místa, kde se nyní pečuje o děti do tří let se dnes nazývají dětská centra. Náplň práce spočívá v péči o děti, které z různých důvodů nemohou být u svých rodičů. Většina z těchto dětí zde dlouhodobě pobývá i proto, že trpí nějakým zdravotním znevýhodněním, jednoduše řečeno: potřebují speciální, komplexní péči. Nemalé procento dětí však je zde "pouze" z důvodů sociálních. Děti, které nelze svěřit do celodenní a trvalé péče biologických rodičů, a jde o děti do tří let věku, bychom neměli umisťovat do dětských center, ale do - třeba dočasných - rukou náhradních rodičů, pěstounů apod. A právě o to se nám, skupině poslanců, která předkládá novelu zákona o zdravotních službách, jedná. Chceme vytvořit motivační prostředí pro kompetentní osoby, které o osudech dětí rozhodují, aby dětem našly minimálně dočasnou péči v rodinné buňce a nemusely, například proto, že rodiče jsou na drogách a nebydlí, být s dalšími deseti na pokoji v postýlkách. Doporučuji Vaší pozornosti můj projev ve sněmovně k tomuto návrhu (https://www.parlamentnilisty.cz/profily/Ing-Ales-Juchelka-120945/clanek/Ze-socialnich-duvodu-dite-do-ustavni-pece-nepatri-110450) a případně celý sněmovní tisk (na stránkách PSP - https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=8&CT=944&CT1=0). Naším cílem není zrušit ústavy, ale transformovat je na centra komplexní péče, ostatně několik takových už v naší zemi funguje. Jejich dosavadní výkon péče o děti je ostatně tak rozsáhlý a záběr aktivit tak velký, že i označení komplexní si tady zaslouží. A samozřejmě, prosím, o nějaké nemovitosti se tady absolutně nejedná. 
Děkuji za Váš zájem a přeji příjemný víkend, Aleš Juchelka