Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.03.2021 12:40:53 - mochito

Jen díky KSČM prošel vládě největší schodek v historii země!

Zdůvodňovala ho pomocí těm, co postihla koronavirová krize. Z médií se ale dozvídáme (a potvrzujete aktuální situace), že jste z půl biliónového schodku na přímou pomoc podnikatelům vyčlenila jen 7% z této částky!!! Proč tak málo a co bude se zbytkem?! Navíc podle všeho se má podpora neustále snižovat a brzy by měla skončit úplně. To jako fakt? Budete po tom pátrat? A jak jste spokojení s tím, jak vláda nakládá s financemi? A přijde vám, že lidem pomáhá nyní dost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.04.2021 18:22:00 - Ing. Jiří Dolejš
Reakce vlády na pandemii vznikla jako kompromis a jistě dostatečná není. Potřeby zejm. postižených služeb pokrývá jen z malé části. Zdravotní situace vypovídá i o malé účinnosti opatření epidemiologických. Pokud pandemie skončí, tak samozřejmě skončí rozdávání peněz, ale to řešme až to bude.Zatím kompenzační programy běží, i když s jistým zpožděním a jen částečně (viz čerpání v dubnu)... Pokud jde o loňský dluh tak ten samozřejmě byl použit ve své drtivě většině na krizi. A v zemích kolem nás se dělají dluhy mnohem větší. Z poloviny tento deficit v ČR pokrývá výpadek příjmů a druhá polovina se dělí na různé kompenzace (zejm. antivir, ale i další) výdaje do zdravotnictví a pod a něco málo na podporu investic Letošek teprve uvidíme, záleží na tom zda v druhé polovina roku dojde k oživení ekonomiky.Do budoucna se ukazuje jak klíčové téma jak opět zkonsolidovat veřejné finance. Tedy co od roku 2022. Před rizikem dluhové spirály (tu musíme hlídat i když míra dluhu je u nás menší než jinde) nás pouhé škrty neochrání, půjde o i mobilizaci rozpočtových příjmů. Aby se na eráru více podílel velký kapitál a ne ti co jsou krizí postižení, tedy nižší příjmové skupiny.