Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.03.2021 17:45:28 - Mruvka

Nový stavební zákon

Dobrý den.Již 20let pracuji ve stavebnictví a to jak na vedoucí pozici,tak dříve jako OSVČ.Ze zkušenosti musím říct,že naše stavebnictví je mafiánské prostředí,kde ten,kterému nezaplatí nebo nedostane již zaplacený materiál,tak ten nemá šanci domoci se svých práv.Naopak ho stát ještě 'umyje' na dani z něčeho,co nedostal zaplaceno či dodáno.Jistě se nabízí toto podat k soudu.I když tento soud vyhraje,často se ukáže,že dlužník má dvě židle.To co má cenu,je dávno vyvedeno do nové fa.Znám mafiána,co takhle položil pět firem a jede dál s novou fa.Jak je to možné?DODAZ 1:Řeší nový stav zákon větší ochranu věřitelů či poškozených?
Velkou státní zakázku vyhraje fa,co má pár dělníků a mraky kancelářských zaměstnanců.Tato fa prodá stavbu další fa a ta další atd.Na konci řetězce bývá často ukrajinec,co bere 200kč na hodinu.Z této hodinové mzdy ještě 100kč odevzdává svému pasákovi.Kolik lidí se na tom 'nabalí' aniž by to sáhli.DOTAZ 2:Jak chcete tomuto řeťezení a prodražování zabránit?DOTAZ 3: dál

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2021 15:54:03 - Ing. Klára Dostálová
Dobrý den, nový stavební zákon neřeší ani ochranu věřitelů, ani ochranu poškozených. K prosazení a ochraně svých práv budete potřebovat využít jiných norem, zvláště pak norem práva soukromého, případně i norem trestně právních. Nový stavební zákon bude normou práva veřejného, který má za úkol zjednodušit a zrychlit stavební řízení v této zemi.

Zadávání státních zakázek a jejich podmínky jsou řešeny na základě zákona o zadávání veřejných zakázek. Zákon jako takový neomezuje oprávnění dodavatelů, aby vytvářeli své dodavatelské řetězce. Nicméně přiznává zadavateli silné oprávnění takové řetězení minimálně sledovat. Může po dodavateli rovněž požadovat, aby mu své poddodavatele sdělil nebo může dokonce zakázat část plnění svěřit poddodavatelům. Řetězení je čistě podnikatelským rozhodnutím daného subjektu a jedná se o jeho smluvní volnost, kterou nelze v naprosté většině případů omezit nebo vyloučit. Nejrychlejší a nejlepší cestou k levnějším a kvalitnějším zakázkám je konkurence a otevřený trh. Veřejné zakázky se dají jednoduše vyhledat online a se svojí nabídkou se může zapojit kterákoliv firma, která splní podmínky dané zakázky a bude splňovat zákonné předpoklady.