JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.07.2021 11:18:57 - Beni

Bude Senát usilovat o změnu Ústavy?

Myslím hlavně v otázce prezidentských pravomocí. A pokud ano, jaké změny jsou podle vás třeba? Je na místě jen nějaké upřesnění nebo zpřísnění či naopak by mě mít přímo volený prezident i nějaké další pravomoci?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.08.2021 10:43:43 - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
Dobrý den, nemohu odpovídat za ostatní senátorky a senátory, ale osobně si myslím, že určité změny v pravomoci prezidenta by mohly najít podporu. Mám na mysli třeba novou úpravu jmenování členů Bankovní rady ČNB, kdy dosud není nutná kontrasignace (spolupodpis) jiného ústavního činitele či návrh orgánu, jako je tomu například u soudců Ústavního soudu. Zvlášť u přímo voleného prezidenta je totiž výlučná pravomoc ve věci ČNB neobvyklá.
Myslím si také, že by prospělo, kdyby byla ústavně zakotvena možnost, aby Ústavní soud prováděl autoritativní (závazné výklady) ústavního pořádku. Návrh by mohl podat prezident, vláda nebo každá z komor Parlamentu. Předešli bychom tam řadě dlouhotrvajících sporů. Zdravím Vás. Zdeněk Hraba