JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.08.2021 17:09:14 - aspirin

Je správná úprava neústavní ústavy?

Pane doktore, nemyslíte, že než dojde ke změně ústavy, by měla ústava ČR konečně po třiceti letech projít referendem, kde by vlastně občané oficiálně pověřili své zástupce k výkonu moci zákonodárné, výkonné a soudní. Vždyť i v tzv. nedemokratické Ruské federaci prošla ústava plebiscitem, ale v tzv. demokratické zemi jakou má být ČR nikoli. Nechci diskutovat o tom, jestli v RF bylo referendum košer nebo ne. V ČR, žádné referendum nebylo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.08.2021 12:20:35 - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
Dobrý den,
pokud by se jednalo o principiální zásah do Ústavy, tak bych byl zřejmě pro, aby prošlo jednání o něm referendem. Je na diskusi jestli o tom, zda mají být změny  provedeny, nebo o tom, zda jsou přijaté změny akceptovatelné.
Principiální změnou myslím třeba přechod na prezidentský systém, změna z republiky na monarchii, změna volebního systému apod.)
U „obyčejných“ změn ústavy (třeba změna článku 40 – tedy výčtu zákonů, kde nemůže Sněmovna přehlasovat Senát) je podle mě dostačující veřejnou kontrolou ústavní 3/5 většina v obou komorách.
Zdravím Vás.
Zdeněk Hraba