JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.08.2021 13:58:56 - žabkaa

Jak to vysvětlíte?

Podle NKÚ jste nás zadlužili, ale finance z dost velké části nesloužily na dopady covidových opatření.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.09.2021 18:48:54 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

zprávu NKÚ znám a zásadně s ní nesouhlasím. Pokladní plnění, tedy informace o příjmech a výdajích státního rozpočtu, zveřejňujeme pravidelně každý měsíc a výdaje státu osobně sleduji doslova na denní bázi, proto vím, že tomu tak není. Boj s pandemií vyžadoval rychlou reakci. Aby se ekonomika pod tíhou opatření nezhroutila, spustili jsme masivní pomoc například v podobě kompenzačního bonusu. Jednalo se o okamžitou finanční pomoc živnostníkům. Dále jsme přišli se zcela novým zákonem na podporu úvěrování firem se státní zárukou. To znamenalo okamžitou pomoc firmám, které by jinak na úvěr dosáhly příliš pozdě, nebo dokonce vůbec. Pomoc ekonomice přesáhla ke konci srpna letošního roku už více než 552 miliard korun.

S pandemií nerozlučně souvisely i další výdaje. Například vyšší sociální dávky (+36 mld. Kč oproti původnímu rozpočtu), nebo kapitálové výdaje (+ 26 mld. Kč oproti původnímu rozpočtu).
I tyto vyšší výdaje měly za cíl stabilizovat ekonomiku, podpořit její růst a snížit související sociální tlaky. NKÚ se domnívá, že tyto věci s pandemií nesouvisely. Takovému tvrzení opravdu nerozumím a považuji ho národohospodářsky za mylné.

Zdraví
Alena Schillerová