Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.08.2021 16:30:46 - xaver.mirek

Zeman a BIS

Když tak kritizujte BIS, co byste s ní udělali, kdyby záleželo jen na vás? Obměnili byste členy nebo byste ji rovnou zrušili? A věříte nyní spíš BIS, že se ničeho nezákoného nedopustila? Nechce prezident zasahovat do její nezávislosti - což potvrdil tím, když chtěl po Babišovi zastevní odposlechů? A není divné, že o nich vůbec ví? To se asi legální-zákonou cestou nedozvěděl

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

michal gyaraki

Odpověď

25.08.2021 8:46:33 - Ing. Radovan Vích

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

BIS je podřízena vládě a premiérovi a měla by každé 3-4 roky mít nového ředitele. Musí přijít jiní a nelze BIS ani jinou zpravodajskou službu personálně tzv. zabetonovat. BIS není pod dostatečnou kontrolou. Proto byla před dvěma roky provedena změna příslušného zákona, aby zpravodajské služby byly pod nezávislou kontrolou 10 ti členné komise, která by mohla vstupovat i do živých spisů. Měli by to být bezpečnostní experti, nezávislí odborníci, a nikoliv nominanti politických stran.  Tzv. demoblok, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP09, a Piráti a Starostové, však schválení vládních nominantů do této komise ve Sněmovně blokují, a proto tato komise nemůže již dva roky plnit svou nezávislou kontrolu. Jestli došlo k nějakým pochybením, tak je žádoucí, aby byly v co nejkratší možné době svolány příslušné Sněmovní kontrolní orgány a vyslechly premiéra Andreje Babiše a pověřeného ředitele BIS plukovníka Michala Koudelku v této věci. Pokud došlo ze strany premiéra, vlády anebo BIS k pochybením, musí z toho být vyvozeny odpovídající závěry.