Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.09.2021 15:15:44 - aspirin

Inflace

Pane ekonome, již jsem kladl tuto otázku jednou a nějak nemohu najít odpověď. Můžete normálně lidsky, neznalému lidu, vysvětlit, k čemu je dobrá inflace, a co dobrého dělnému lidu přináší? Teda, mimo toho, že se o ní neustále mluví a zastírají se tím důležitější problémy.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.09.2021 11:56:15 - Ing. Jiří Dolejš
Pokud výrazně rostou ceny, tak to je docela důležitý problém. Takže debaty o zdražování určitě nejsou zastíráním. Změnu cenové hladiny za určité období udává míra inflace, vysoká inflace je výrazem určité ekonomické nerovnováhy a pocítíte to nejen v peněžence, ale pokud se nezvýší úroky z vkladů tak se odpaří kus vašich úspor. Inflační očekávání mění chování ekonomických subjektů.  Opačný typ nerovnováhy je deflace Cenové nerovnováhy komplikují cenové kalkulace do budoucna, požírá část zisku ale i část dluhu. Většinou je malý pohyb cenové hladiny normální a souvisí s poměrem mezi ekonomickou produktivností a  produkcí peněz. Faktory působící na rovnováhu cenové hladiny mají svůj původ na straně nabídky nebo poptávky. S tím souvisí i způsoby boje s inflací. Zdaleka ne vše se dá řešit aktivní měnovou politikou centrální banky (úrokové sazby a kursová politika). poruchy realitního trhu či trhu s energií nevyřeší ČNB.