Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.10.2021 20:57:00 - laco

Poslanecké kluby, jak na to?

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf znovu v médiích poukázal na to, že podle zákona č.90/1995 Sb., o Jednacím řádu Sněmovny, § 77 odst. 5, může poslanecký klub ustavit pouze samostatně kandidující politická strana. To vylučuje z možnosti ustanovit poslanecký klub obě dosud opoziční koalice, tedy ODS, lidovce a TOP 09 na straně jedné a Piráty se Starosty na straně druhé. A bez poslaneckých klubů se těžkou ustaví nová Sněmovna. A bez té je nemožno schválit novou vládu. Představitelé vítězných volebních koalic se k tomuto problému vůbec nevyjadřují a kluby svých stran si ustavili. Vidíte Vy v tomto jejich postupu .obcházení či porušení zákona? Pokud ano, jak byste navrhoval řešit tuto situaci.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.10.2021 8:43:25 - Ing. Antonín Seďa
 § 77

(1) Poslanci se mohou sdružovat v poslaneckých klubech, a to podle příslušnosti k politickým stranám a politickým hnutím (dále jen "politická strana"), za něž kandidovali ve volbách. Poslanci příslušející k jedné politické straně mohou vytvořit pouze jeden poslanecký klub. Slučování klubů je přípustné.

Pan právník se mýlí a jeho výklad neodpovídá výkladu jednacího řádu. Každý poslanec kandidoval za politickou stranu či hnutí, a je jedno, zda v koalici či mimo koalici. Nejde o "samostatně" kandidující stranu, ale o jakoukoliv kandidující stranu. Jediný problém je stanovený minimální počet poslanců k ustavení poslaneckého klubu. Ale v minulosti se záměrně snížil počet poslanců pro jeho ustavení, takže většina si de fakto může i jednací řád upravit. Podle mého názoru jako morální prohřešek našich politiků byla "účelovka" pro snížení procent u kandidujících koalic. Tady vidím neprofesonální a opravdu "závislý" postup soudců ústavního soudu. Protože pokud by Lidovci a TOP 09 kandidovaly samostatně, pak by se do poslanecké sněmovny nedostaly. Tyto koalice "ad hoc" bez programové shody jsou podvodem na voličích. Protože se hlasovalo proti premiérovi a ne pro hájení zájmů voličů. TO se nakonec obrátí proti samotným voličům a to pocítí velmi brzy. Ale kdo chce kam, pomožme mu tam.