Jan Kuchař

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.11.2021 13:34:31 - guffi

Kompenzace

Dobrý den, zajímalo by mě, zda máte jasný plán, za jakých podmínek a v jaké výši budete vyplácet podnikatelům nebo i zaměstnacům, lidem na ošetřovném apod. kompenzace? Před volbami jste sice slibovali, že žádný další lockdon nebude, ale stojíte si za tím i nyní? A i kdyby nebyl celoplošný, asi nějaká opatření zavést budete muset. Představíte nám váš plán nebo jako stávající vláda budete přicházet z růzými opatřeními ze dne na den? A druhá věc, kde na případné kompenzace chcete vzít finance? Nenaruší to vaší ambici ušetřit? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Bubnik

Odpověď

16.12.2021 20:55:39 - Jan Kuchař
 Dobrý den, 

uvědomujeme si, lidé v téhle zemi, a to včetně dětí a jejich rodičů si potřebují stabilitu v této nelehké době a žádná překvapení na poslední chvíli. Chceme být vládou předvídatelnou, stabilní a takovou, která nebude společnost a její občany ani rozdělovat, ani diskriminovat. Máme za to, že by lidé měli být opatřeními co nejméně zasaženi. A začali jsme na tom pracovat - zatím ve sněmovně, protože stále vládne vláda Andreje Babiše.

1. prosince jsme schválili ve zrychleném režimu návrh na krizové ošetřovné. Bude činit 80 % denního vyměřovacího základu (místo dosavadních 60 %). Vyplácet se bude po celou dobu uzavření škol i tříd, platnost zatím do konce února příštího roku. Pokud budete v karanténě, budete mít nárok na příspěvek až 370,- Kč denně. Toto opatření má za cíl motivovat lidi v karanténě zůstat a vir dál nešířit. Maximálně však dostanete 90 % toho, co si v práci vyděláte. Schválili jsme také snazší dosažitelnost kompenzačního bonusu pro OSVČ a tzv. malých s.r.o. a to tak, že pokud vám klesnou tržby o 30 % (dříve platilo 50 %), budete na něj mít nárok.  Pamatuje se i na sezónní podnikání. V rámci jednoho z pozměňovacích návrhů jsme podpořili i tzv. souběh. Budete moci tedy čerpat nejen kompenzační bonus, ale taky Covid Náklady.

Naše vláda, jak už jsem psal, ještě nebyla jmenována. Bohužel ale také stále ještě nevíme, kdy bude jmenována. Otázkami, na které se ptáte, se reálně budeme moci zabývat až ve chvíli, kdy jmenována bude. A v tu chvíli budeme muset reagovat na aktuální situaci. Teď bohužel sklízíme dopady toho, že vláda neudělala nutné a námi doporučované kroky na začátku podzimu. Kandidát na ministra zdravotnictví Válek spolu se svým týmem se však na situaci kolem Covidu připravuje - tak, aby se dala řídit lépe a efektivněji. (viz: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/valek-prvni-kroky-vlady-ke-covidu-19-budou-vychazet-ze-situace-v-nemocnicich/2127249 ). 

K vašemu dotazu na lockdown - to je až ta poslední věc, ke které by mohlo dojít a rozhodně si jej nepřejeme. 

Ano, máte pravdu, kompenzace a další covidové náklady jsou velkým náporem na už tak napjatý rozpočet. Situaci bedlivě analyzujeme, naše předvolební cíle o krocení stále rostoucího zadlužení státu však neopouštíme. 

S přáním pěkného dne

Jan Kuchař