Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.12.2021 9:47:42 - Chmelař

Financování politických stran a spolků

Dobrý den, proč stát zákonem umožňuje podporovat finančním darem různé spolky a politické strany. Tím, že jim umužňuje odpočitávat určitou částku z dańového základu. Pokud si někdo přeje něco někomu darovat, proč má nato doplácet stát, krácením daní. A to bez možnosti ovlivnění, kde by případně potřeboval formou daru výpomoct. Nemělo by to být daruj, ale ze své zdaněného příjmu? Děkuji za Váš názor Chmelař

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.12.2021 18:08:47 - Ing. Antonín Seďa
 Takový je zákon. Já osobně bych dary u politických stran omezil či dokonce zakázal. Nicméně pro zachování demokracie by bylo nutno navýšit příspěvk státu na fungování politických stran. Což by vyvolalo negativní reakce veřejnosti. Přitom máte pravdu, že je to z jedné kapsy do druhé. Co se týče spolků, pak tram je situace odlišná. Ty povětšinou, kromě sportovních či kulturních spolků nemají zdroje ze státního rozpočtu. Nicméně i tady by bylo řešení. Například tím, že zřizovatel spolku by měla být obec či kraj a peníze na činnost spolku by šlo z jejich rozpočtu. Nicméně problém by byl v závislosti těchto spolků na zřizovateli, což u některých spolků by mohl být závažný problém. A opět, i tady by peníze šly z peněz daňových poplatníků. Vždyť i dnes paltí u spolků vícezdrojové firnancování, kdy kromě darů jdou i rozličné dotace či příspěvky z veřejných rozpočtů či ze státního rozpočtu. Takže opět je to o dvou kapsách rozpočtu. Osobně si myslím, že by dary měli dávat pouze fyzické osoby a to do současných 50 000 Kč. U právnických osob bych dary buď zakázal nebo by nohly být použity až po zdanění příjmu. Ale přiznám se, že stále vidím odlišnost mezi financováním politických stran a rozličných spolků.