PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2022 18:40:54 - kerejam

Rád bych se dozvěděl

Já, jako občan s právem volit, se chci ještě před dalšími volbami od KSČM dozvědět:
- Jaké hlavní atributy má mít ten socialismus, který nahradí současný neúnosný režim (protože na světě je těch modelů socialismu – hlavně ve vztahu k výrobním prostředkům a k majetku-několik)?
- Jaký je průsečík společných zájmů stran a hnutí levicového spektra a co udělala a udělá KSČM pro to, aby se v tomto úsilí levicové hnutí spojilo (abych v obavě, aby nepropadl můj hlas, jsem ho raději nemusel hodit Babišovi)?
Tyto odpovědi bych rád slyšel denně na všech fórech (poučte se od Okamury), aby si je mohl každý občan vyhodnotit a rozhodnout se.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Zdenda52120, kerejam, tomasoldrsen

Odpověď

22.02.2022 13:38:59 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Reaguji s velkým zpožděním, za což se upřímně omlouvám. Odpověď na Vaši první otázku zjednodušil sám tunelářský převrat. Většina nejhodnotnějších ekonomických zdrojů padla do klína zahraničnímu kapitálu. Jejich zespolečenštění bude reálné teprve po pokrokových průlomech v zemích, kde má tento kapitál hlavní stan. Český privátní sektor je z velké části množinou subdodavatelů (a subdodavatelů subdodavatelů), nucených tancovat, jak píská cizí principál. Ohlodaný pahýl odvětví a kapacit, díky němuž jsme patřili do extraligy suverénních hráčů světových trhů, naši zemi důstojně neuživí v jakémkoli vlastnictví. Zdroje, které nám vrátí suverenitu a prosperitu, je tak potřeba znovu vytvořit. Kde nic není, nelze to ani znárodnit. Horory, že to má v plánu skutečná česká levice, vyděsí jen hodně zabedněné hlavy. Zdroje naší suverenity a prosperity bude třeba nově vytvářet. A to je dnes už v podstatě jen v silách veřejného sektoru.  

Pouze v kooperaci s ním má přežije důstojně i většina českého soukromého sektoru. Mám na mysli ten, který chce seriózně podnikat, a ne vrtat zlodějské penězovody do veřejných financí a statků. Příští cesta za hranice kapitalismu ho nemá důvod omezovat. Podnikání na vlastní účet a riziko bude přirozenou součástí spravedlivější ekonomiky. Zvlášť bude-li nabízet důstojnou obživu lidem, které jí zbaví technologický pokrok. Cokoli je naší kolektivní investicí - práce, úspor a odložené spotřeby - to už nám podruhé nikdo rozkrást nesmí. Po trpké lekci "devadesátek" bude mít drtivě většinovou podporu i tato zásada. 

Pokud jde o Vaši druhou otázku, žádoucí řešení potřebuje ještě širší zázemí. Jsme cizím krmelcem a vazalem. Obnova naší suverenity a prosperity v zájmu demokratické většiny vyžaduje společný postup všech vlasteneckých, a ne "jenom" levicových sil. Já se tím názorem netajím navzdory všem nedorozuměním, která se kolem toho kupí i v části české levice. Říkanky o "extremistech" přenechme zaprodanému "mainstreamu". Teď je potřeba táhnout za jeden provaz, a ne vést žabomyší války v cizím zájmu a režii. Proto jsme, spolu s řadou respektovaných intelektuálů, založili i vlastenecké sdružení KUDY Z KRIZE. Společný zájem a postup musí mít navrch i v letošních komunálních volbách. Jménem všech skutečných vlastenců povedu i kampaň v prezidentských volbách. Nic z toho se neděje zády ke kolegům, reprezentujícím další skutečně vlastenecké proudy. Vstřícný postoj sílí ze strany řady z nich. A to je velice slibné znamení.