Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.03.2022 11:49:16 - V.Spurný

Hlasoval byste nyní pro vystoupení ČR z NATO?

Je asi dost nepravděpodobné, že referendum prosadíte. Ale kdyby k němu došlo, jak by SPD hlasovalo? Vy byste byl pro vystoupení? A kdysme vystoupili a napadlo nás třeba Rusko, myslíte, že bysme se sami ubránili, když máme jen vojáky s povolání? Nebo byste obnovili povinný vojenský výcvik? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Venda3, nikvolny, brblal, Karel 4444

Odpověď

17.03.2022 21:20:22 - Ing. Radovan Vích
Dobrý den,
dlouhodobě SPD prosazuje funkční zákon o referendu, ve kterém by občané mohli hlasovat o zásadních otázkách naší společnosti, mezi které patří například naše členství v EU anebo NATO. Já osobně preferuji neutralitu po vzoru Rakouska, které má na rozdíl od nás rezervní (záložní) armádu v počtu 90 tisíc vojáků. Sami nejsme schopni se v současné době ubránit. Chybí nám záložáci a dochází na moje slova z roku 2016. Zrušení ZVS bylo chybou a dnes lidé volají po jejím obnovení. Politicky to ale není průchozí. Musí se zavést evidence odvedenců s pro aktivní rolí státu (zdravotní, sociální, náhrada mzdy) a jejich alespoň základní výcvik, to vše na základě dobrovolnosti. V první řadě je ale potřeba změnit strategické dokumenty ohledně bezpečnosti a obrany. Tedy bezpečnostní a obrannou strategii ČR. Dále nově definovat vojensko politické ambice a úkoly pro armádu a také Plán obrany. Dále je potřeba změnit potřebné  zákony, tedy zákon o bezpečnosti č. 110/1998 Sb., a také krizové zákony, zejména 240 a 241/2000 Sb., a také zákon 219/1999 Sb., o ozbrojených silách a 222(1999 Sb., o zajišťování obrany. Bude potřeba také novelizovat branný zákon 585/2004 ohledně evidence odvedenců, protože armádě chybí lidské zdroje po již zmiňovaném zrušení ZVS. Na základě toho také změnit Koncepci výstavby AČR. Aktivní zálohy jsou málo. Cílem je mít armádu se schopnostmi se v případě potřeby rozvinout na trojnásobek. K tomu mít dostatek výzbroje, techniky a materiálu s maximálním zapojením domácího zbrojního průmyslu. To ale bude trvat několik let.
Mějte se fajn