Jakub Janda

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.03.2022 13:49:21 - Kabátová

Pomoc s inflací

Dobrý den, tvrdíte, jak plánujete pomáhat lidem s inflací. Ale zatím jsem žádnou pomoc nezaregistrovala, pořád se o ní jen mluví, ale nemyslíte, že je třeba, aby přišla teď a ne třeba za rok či později? Netvrdím, že má být pomoc plošná, ale efektivní a včasná. Takže narovinu, kolik díky protiinflačním opatření vády ušetřím v nejbližším půl roce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.04.2022 14:57:58 - Jakub Janda
 Dobrý den,
vysokou inflací si neprochází pouze Česká republika, dokonce ani samotná Evropská unie, ale celý svět. Navíc je dvouciferná inflace provázena stagnací ekonomiky, což je jedním z nejhorších možných scénářů ekonomické teorie.
Česká národní banka deklarovala svůj odhad letošní inflace kolem 13 až 15 procent a musíme si přiznat, že vláda má jen omezené možnosti, jak zpomalit inflaci. Snížením různých daní se naopak inflační spirála ještě více roztočí. ČNB se snaží zpomalit inflaci kupříkladu zvyšováním úrokových sazeb, což je určitě správný krok. 
Vláda bude mít za úkol zpomalit inflaci vyjednáváním o zabezpečení základních surovin a komodit, jako např. dostatek ropy či zemního plynu. Právě tyto dvě komodity jsou nejen pro domácnosti, ale hlavně pro firmy klíčovým elementem pro jejich samotné fungování. Dostatkem těchto surovin se pak může inflace alespoň částečně zpomalit. 
Je také možné, že vláda nebude zvyšovat platy některým státním zaměstnancům, aby opatření naplno zafungovala. 
A kolik ušetříte v nejbližším půl roce? No, podle největší kapacity v České republice, tedy České národní banky, neušetříte oproti současnému stavu nejspíš nic. Tak to bohužel je.