Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.04.2022 8:38:15 - Libuše Jízdná

Kdy zatočíte s nejvyšší cenou el. energie v Evropě

Pane ministře Sikelo, jediná otázka. V ĆR vyrobíme levnou el. energii, ta levná energie jde na burzu do Lipska a za ceny mnohonásobně vyšší se prodává českým zákazníkům. Díky přehnaným cenám energie, kterou vyrábíme velmi levně, my občané krmíme menšinové akcionáře ĆEZU, různé pijavice na státním rozpočtu a německé zelené magory, kteří odstavují uhelné a jaderné elektrárny a mají naši levnou energii. Zatímco platy českých občanů jsou třikrát nižší než v Německu. Prodej el. energie na burze v Lipsku je o vyjednávání. Každá evropská země se nejdříve dívá na své občany, jaké výhody nebo nevýhody jim příslušná opatření přináší. Takže neříkejte, že s tím nejde nic udělat, jde o to se nebát a jednat. Máte na to celý aparát, a pokud nemáte odborníky, přizvěte si je a naslouchejte jim. Takže řešení energetické krize tady je, chce to jen konat. A od toho vás my občané platíme z našich daní.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Petr Kriemer, outrata, kobr, 7Maru, Breakfox, vladimir58

Odpověď

25.05.2022 12:57:15 - Ing. Jozef Síkela
Systém obchodování s energiemi se vyvíjel v rámci Evropské unie téměř dvě desetiletí a je jak z věcného, tak i časového hlediska obtížné na něm cokoliv měnit. Pravděpodobně však i ze sdělovacích prostředků víte, že MPO resp. vláda v tomto smyslu vyvíjejí aktivitu ve smyslu záměru  vytvořit  státního obchodníka s energiemi. Měl by sloužit pro nákup elektřiny a plynu. Cílem státního obchodníka by mělo být mimo jiné zvýšení energetické bezpečnosti, snížení cenové hladiny na tuzemském trhu, ale i zvýšení vlivu státu na zásobách plynu v ČR.