Mgr. Lucie Potůčková

  • STAN
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2022 11:08:50 - Princ

Uprchlická krize

Na začátku války, kdy k nám začali přicházet uprchlíci, jste tvrdili, jak máte zvládnutou evidenci, jak jste v tomto nejlepší v EU. Jestli to je pravda, tak kde je chyba? Jak je možné, že nemáte, což říká sám ministr vnitra, přehled o tom, kolik je tu uprchlíků, kde se nachází, zda pracují, co je s jejich dětmi? A druhá věc, jak vysvětlíte situaci v Praze, kde uprchlíci spí na ulici? Já mám dojem, že uprchlickou krizi nezvládáte řešit, a to nemluvím o tom, že roste nespokojenost s vaší politikou i doma.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Dahlie

Odpověď

30.05.2022 12:32:36 - Mgr. Lucie Potůčková
Vážený pane, 
evidenci a zvládnutí zaregistrování uprchlíků z Ukrajiny máme doopravdy nejlépe propracovanou z celé EU. Je potřeba rozlišovat možnost se zaregistrovat a to, kde se momentálně uprchlíci nacházejí. Oni mají povinnost se hlásit, ale protože pobývají v Schengenském prostoru, tak mohou volně cestovat po zemích EU. Pokud neopustí hranici Schengenského prostoru, tak nemůžeme vědět kam odešli. Momentálně probíhá ověřování adres, kde se uprchlíci nahlásili k pobytu.  Podle posledních průzkumů se ukazuje, že na těchto adresách přebývá skutečně 80-85 % lidí (což je vysoké číslo). 
V Praze je situace složitá, protože tam přišlo velké množství lidí z Ukrajiny, kteří mají dvojí občanství. Velmi často se jedná o občanství maďarské a ukrajinské. Bohužel došlo k situaci, kdy Maďarsko nespolupracuje při lustraci občanů a nějaký čas trvá, než proběhne kompletní prověření osob. Pokud se zjistí, že mají maďarské občanství, nemají možnost v České republice získat dočasnou ochranu ani ubytování. Nyní se nabízí pouze přechodné ubytování na Hlavním nádraží nebo v Troji. Tito lidé (držitelé maďarského občanství) nemají na dočasnou ochranu nárok, ale přesto do Prahy přijíždějí a ochrany se domáhají. Samozřejmě se pracuje na zlepšení komunikace mezi Českou republikou a Maďarskem, aby k těmto případům nedocházelo. 
Děkuji v případě dalších dotazů mě můžete kontaktovat. 
Přeji pěkný den!
S pozdravem
Lucie Potůčková