PhDr. Michael Rataj, Ph.D.

  • STAN
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.05.2022 11:41:46 - gabinahatasova

Proč víc věříte upchlíkům, než vlastním občanům?

Proč uprchlíci získají dávky jen proto, že si o ně řeknou, ale pro české občany vytvoříte neuvěřitelně složitý systém? Proč to nejde například příspěvek na bydlení získat na jedno kliknutí, online?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Venda3, Vida, titus

Odpověď

10.02.2023 16:45:59 - PhDr. Michael Rataj, Ph.D.
 Ukrajinští uprchlíci dostávají dávky, aby vůbec přežili. O jejich výši nehodlám polemizovat, jsou násobně nižší než dávky, které jsou vypláceny našim občanům. Čísla jsou veřejně dostupná.Co se týká digitalizace systému sociálních podpor vyplácených přes úřad práce, to je jiná kapitola. V předchozích deseti a více letech tento stát vyhodil miliardy korun za IT dávkové systémy, které měly digitalizovat systém vyplácení podpor, proces zjednodušit, zrychlit a komunikaci občana s úřady učinit klientsky přívětivou. Bohužel ze záměrů nebylo realizováno téměř nic. Nic z toho, za co se peníze zaplatily, není k použití. Od loňského února se za pochodu pracuje na novém IT systému a současně se jeho jednotlivé části uvádějí do života právě na těch dávkách, jejichž vyplácení bylo vyvoláno uprchlickou krizí a vysokou inflací. Z pozice předsedy podvýboru pro IT dávkové systémy a problematiku úřadu práce mohu konstatovat, že za loňský rok se podařilo udělat velký progres, v osobě sekčního ředitele Trpkoše získalo MPSV erudovaného odborníka, který ví, co chce, a také ví, jak to má udělat. Jeho působení na MPSV bude možné vyhodnotit až po delším časovém úseku, než je jeden rok, ale jsem pevně přesvědčen, že dosažené výsledky budou širokou veřejností i zaměstnanci úřadů práce oceněny.