Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.07.2022 11:51:31 - Palák

EU zakazuje výrobu aut se spalovacími motory, ale prodej ne, je to tak?

A jestli ano, co když si auto koupím jinde a nechám si ho dovést? Jak toto bude EU řešit, protože to určitě napadlo mnohé z nás, co na elektro auto nemáme a zřejmě nikdy mít nebudeme

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.07.2022 15:24:50 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den, pane Paláku,nová legislativa, pokud by platila podle původního plánu, by fakticky znemožňovala prodej nových aut se spalovacím motorem na území EU od r. 2035. Pokud byste si ho koupil mimo EU a neexistovala žádná další omezení, možné by to bylo sice bylo, nicméně byste samozřejmě musel počítat s dalšími náklady a překážkami souvisejícími s pořizováním v zemi vzdálené Česku. 
Nyní to ale vypadá, že spalovací motory přece jen budou nadále povolené i po roce 2035 za podmínky, že budou užívat syntetická paliva.  Členské země se navíc dohodly, že v roce 2026 bude ještě provedená revize emisních cílů podle reálného rozvoje elektromobility. Konečné datum se tedy může přinejmenším prodloužit. Do roku 2035 zbývá ještě více než 10 let a za tu dobu se ještě může mnoho věcí změnit.
S pozdravem a přáním hezkého dneTomáš Zdechovský