Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2022 14:17:50 - Od malička Pražan

Proč Euro oslabuje, a co to pro nás znamená, když s ním neplatíme?

Prý nás kvůli tomu čeká další zdražení. Je to tak? A co by se stalo, kdybysme Euro přijali? Bylo by to pro nás lepší nebo ne? A druhá věc, jak to, že Chorvati budou mít Euro a my nesplňujeme ani podmínky, abychom ho zavést mohli? To je na tom naše ekonomika hůř, než ta chorvatská?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

eva41

Odpověď

19.07.2022 17:10:09 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,pokud jde o Vaši otázku týkající se eura,  na zdražování /inflaci mají větší vliv jiné faktory, než je přijetí či nepřijetí eura. A pokud jde o druhou věc, pro zavedení eura musí každá země samozřejmě splnit podmínky pro jeho zavedení (tzv. konvergenční kritéria). K zavedení eura se zavázalo i Česko v přístupové smlouvě, nicméně pro jeho přijetí není stanovené žádné závazné datum. Pro přijetí eura by Česko muselo samozřejmě začít splňovat některá kritéria, která dosud nesplňuje, nicméně důvod, proč stále nemáme euro, vidím především v tom, že dosud nebyla ochota ho zavést. O tom, jak plní konvergenční kritéria Česko a další země, které ještě euro nemají, si můžete přečíst např. zde: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/cs/qanda_22_3313  Příčina toho, proč u nás stále neplatíme eurem, rozhodně není v tom, že by na tom česká ekonomika byla hůře než ta chorvatská. Opak je pravdou. Podle všech relevantních ekonomických ukazatelů je na tom Česko lépe než Chorvatsko.S pozdravemTomáš Zdechovský