Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.08.2022 22:17:22 - laco

Harakiri ekonomiky EU?

Dmitrij Medveděv, bývalý ruský prezident a současný předseda Bezpečnostní rady Ruska, na sociální síti sdělil svůj názor, že cena 1000 m3 plynu do tří měsíců dosáhne na evropské burze výše 5000 dolarů. Před třemi měsíci obdobně předpověděl cenu plynu na evropské burze ve výši 3000 dolarů. Dnes spotová cena na burze v Lipsku dosáhla výše 3200 dolarů za 1000 m3. Dle Vašeho názoru, kam až se vyšplhá cena plynu na evropské burze, jaký vliv to bude mít na obyvatele Evropy a evropský průmysl. Sankce vůči Rusku plně vyhovují ekonomice USA, Rusko si za dobu sankcí postavilo na nohy zemědělství, potravinářský průmysl a momentálně vkládají velké finanční prostředky na modernizaci strojírenského a spotřebního průmyslu. A Evropská unie mezi tím ekonomicky páchá harakiri. Jak Vy vidíte perspektivu ekonomiky EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

eva41

Odpověď

29.08.2022 9:10:29 - Ing. Antonín Seďa
 Evropská umie si dlouhodobě podřezává pod sebou větev. A často nechápu, že evropští politici páchají, jak říkáte "harakiri". Vždyť každý soudně uvažující člověk, o to více politik, musí mít jistou míru sebereflexe a zejména odpovědnosti za svoji budoucnost. Již Green Deal znamenal a stále znamená snížení konkurenceschopnosti evropské a tím i naší ekonomiky. Stačí se podívat na Lipskou burzu a na ceny elektrické energie. Ve snaze podpořit obnovitelné zdroje, elektrifikaci automobilů se zavedly emisní povolenky, které výrazně zdražily výrobu elektrické energie z uhlí i z plynu. Uzavírání uhelných a jaderných elektráren v zemích EU, zejména v Německu, se snížil objem vyrobené elektrické energie, zatímco poptávka po ní vzrostla. A je logické, že cena jedné megawathodiny vzrostla přes 700 EUR. A pokud EU či jednotlivé země nic neudělají, pak bude růst i nadále. Připomínám, že dotace ze státního rozpočtu mohou pomoci domácnostem, ale stěží zastaví růst výdajů firem, což způsobuje nekonkurenceschopnost výrobků.Po přijetí ruských sankcí se zvýšila cena ropy a plynu. Přitom RF si nachází či brzy najde odbytiště pro tyto komodity. Že RF používá růst cen plynu jako politický nátlak proti Západu, který pomáhá Ukrajině, je logické a očekávatelné. Problém ovšem je, že přístup RF vůči jednotlivým členským zemím je diferencovaná. Například Maďarsko problém nemá a tím má také nejnižší inflaci v zemích EU. Ptám se, kde je logika toho, že plyn proudí Nord Srem 1, ale Nord Strem 2 je ideologicky a politicky "neotevřen". Zajímalo by mne, kolik má každá ze zemí EU nasmlouvané množství a ceny za dodávky plynu a zda ruská strana tyto smlouvy plní či nikoliv. To by byla odpověď na to, zda "výmluvy" evropských politiků jsou na reálných základech či nikoliv. Nyní je zřejmé, že ceny plynu na lipské burze obrovsky stouply a protože nejdou nijak regulované, prakticky neodpovídají realitě a jsou spekulativní. Což je ovšem chybou Západu, protože chtějí odklon od ruského plynu a nejsou schopni dodat do Evropy dostatečné množství plynu odjinud. Nehledě na daleko vyšší ceny a náklady. Tím ovšem dojde k růstu nákladů výrobců a ke snížení životní úrovně občanů. Nedostatek plynu a jeho vysoká cena již dnes znamená zavírání firem a podniků, což bude mít za následek zvýšení nezaměstnanosti a sociální napětí ve společnosti. Podobně jako plyn se však z RF nakupují další suroviny, které jsou nutné k výrobě hliníku, baterií či elektrosoučástek. O tom se dnes moc nehovoří, ale Evropa za chvíli nebude mít ani z čeho vyrábět.
A opět se musím vrátit na začátek, když hovořím o sebereflexi a odpovědnosti současných politiků. To opravdu nemají evropští politici žádný pud sebezáchovy či necítí zodpovědnost vůči svým voličům?