Jan Kuchař

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.09.2022 10:27:10 - Krejčí J.

Proč se vám nedaří

1. snížit inflaci?
2. zastavit růst cen, elektřiny a potravin obzvlášť?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.01.2023 23:18:30 - Jan Kuchař
Dobrý den, děkuji za Vaši otázku a zároveň se omlouvám za pozdní odpověď. 

Jak uvádí sama ČNB, Česká ekonomika čelí silným nákladovým inflačním tlakům, které mají původ v externím prostředí. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se již zmírňují. A podle všech prognóz by v letošním roce měla klesat. 

K tomu se sluší se připomenout, že velkou část inflace nám nezpůsobily vnější vlivy jako Covid či válka, ale Andrej Babiš tím, jak píše Lenka Zlámalová - tady poslední dva roky pod rouškou covidu rozházel 900 miliard korun na výdaje, které s covidem vůbec nesouvisely, čímž roztočil inflační spirálu. Stejně tak stojí za zmínku, že jedním z hlavních hnacích motorů inflace jsou velcí výrobci potravin - třeba Agrofert pana Babiše, který se rozhodl zdražovat výrazně víc, než o kolik mu vzrostly vstupy. 
S výší inflace se dá bojovat skrze množství peněz v ekonomice. Což je záležitost jednak ČNB, ale i vlády. My se snažíme neškrtit ekonomiku na úkor lidí, a zároveň řešit následky po těch, co tu byli před námi. 

A naprosto rozumíme tomu, že velké množství českých lidí má existenční problémy. Naše vláda se snaží o cílená opatření pomoci lidem. Kdyžtak mrkněte na https://www.destnikprotidrahote.cz/Nesmyslné rozhazování na všechny strany, jak to předvedl pan Babiš, opravdu ničemu nepomáhá, naopak - jen by roztočilo další inflační spirálu. 
Snad je tato odpověď pro vás dostatečná, pěkný den přeji. JK