Mgr. Radko Martínek

  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2011 14:24:00 - straka

Zajištění lékařské péče občanům je povinnost daná kraji zákonem

Pane hejtmane, slíbil jste doktorům ve svém kraji dorovnání platů. Máte na to peníze? Neskončí to stejným fiaskem jako snaha proplatit poplatky u lékaře? I tam se přece ukázalo, že na to kraje dlouhodobě prostě nemají dost peněz.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.02.2011 11:38:06 - Mgr. Radko Martínek
Vážený pane Strako,
máte naprostou pravdu, že rozpočet Pardubického kraje je napjatý, o rozpočtech nemocnic zakládaných krajem ani nemluvě. My, jako krajská samospráva, jsme však v rámci blížící se krize ve zdravotnictví museli udělat v první řadě vše pro to, aby měli občané kraje k dispozici nezbytnou lékařskou péči. A zároveň jsme nemohli opomíjet hledisko ekonomické. Hrubé výpočty totiž jasně ukazovaly, že samotná realizace jakéhokoliv krizového režimu v nemocnicích bude velice nákladná. Nemalou částku by také stálo uvedení provozu nemocnic do původního stavu, přičemž některé případné změny byly odborníky označeny za nevratné.
Naše nabídka lékařům tedy byla prvoplánově snahou o zajištění lékařské péče občanům, což je povinnost daná kraji zákonem. A současně jsme věděli, že nabídnout lékařům navýšení platů, které by je přesvědčilo k návratu do nemocnic, přijde kraj levněji, než hradit náklady spojené s řešením situace po avizovaném odchodu lékařů z nemocnic.
Souhlasím s Vámi i v tom, že kraj by měl z dlouhodobého hlediska problémy navýšení platů lékařům financovat. Pominu-li však to, že jsme, jak se dnes ukazuje oprávněně, předpokládali, že Vláda ČR dříve či později musí přistoupit k takovým krokům, které dorovnání nabízené Pardubickým krajem nahradí, znovu zdůrazňuji, že se jednalo o řešení krizové situace. V takovém případě je důležitý okamžitý efekt a dlouhodobé výhledy jdou poněkud stranou.
Radko Martínek
hejtman Pardubického kraje