PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.09.2022 14:17:14 - Betinka

válka a mír

Dobrý den, četla jsem Vaše vyjádření k válce na Ukrajině. Jak píšete, další vývoj je těžko předvídatelný, ale jaká je podle vás šance, že dojde k mírové řešení? Přijde mi, že se konflit neustále eskaluje a o mírových jednání už neslyšíme ani je nikdo neinicuje. Ano, jednat a věřit v dohodu s diktátorem asi lze jen obtížně, ale pokud k tomu nedojede, tak jak jinak tomůže skončit, než že Putin použije jaderné zbraně, čímž opakovaně vyhrožuje?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Butterfly

Odpověď

10.10.2022 15:39:20 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Děkuji Vám za dotaz,

bohužel se domnívám, že v současné době nebude chtít ani jedna strana zasednout k jednacímu stolu. Z historie můžeme vypozorovat, že když jsou pozice na bojišti víceméně vyrovnané, tak obě strany budou doufat v to, že převezmou iniciativu a zvítězí. Momentálně je iniciativa na straně Ukrajinců, ale že by byla ruská armáda poražena, tak o tom zatím nemůže být řeč. Zasednutí k jednacímu stolu podle mne nastane ve chvíli, kdy jedna ze stran bude mít výrazně navrch a druhá bude významně ztrácet. Další možností mírových jednání může být například změna režimu v Rusku, ale to by se dalo čekat až v okamžiku zhroucení jejich fronty na Ukrajině. Tak nebo tak, situace na bojišti bude rozhodující. Co se týče možnosti použití jaderných zbraní, a já doufám, že se to nestane, protože by to bylo naprosto bláznovské a šílené, tak osobně tuto variantu nepokládám za pravděpodobnou. Na druhou stranu málokdo si před rokem dokázal představit, že Rusko napadne Ukrajinu, včetně mě.