prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.11.2022 9:27:41 - Janina L.

Chybí zdravotnický personál na všech úrovních

Co s tím uděláte? Teď sice máte méně pravovmocí, než když jste byli 8 let u vlády, ale není to tak i vaše odpovědnost, že je dnes situace tak kritická?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.01.2023 13:45:20 - prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.
 Nedostatek personálu trápí téměř všechna zdravotnická  zařízení, problém má několik  rovin, podle mých znalostí.Mladší kolegové uvádějí jako velmi  důležitou složku poměrně složitý  a často se měnící systém postgraduálního vzdělávání .V tomto směru jsme dosáhli určitého zjednodušení vzdělávání zdravotních sester ( nikoli zcela dokonalého). Postgraduální  vzdělávání  lékařů prochází určitými úpravami opakovaně i nyní  se vedou  debaty o další  novelizaci. Dalším bodem je finanční  ohodnocení, které, přesto, že v  posledních  letech bylo  významně  posíleno, je stále nedostatečné. Dalším aspektem je odchod erudovaných pracovníků ze zdravotnictví, protože psychická  náročnost je  velká  a  její ohodnocení skutečně není. Úprava tabulek odměňování pracovníků ve zdravotnictví je zcela na vedení  rezortu a tam není  t.č. žádná snaha o  nápravu. Personální zabezpečení ve  zdravotnictví  se snažíme projednávat jak je možné, ale navržené  body  jednání nám nejsou nIKDY schváleny, takže debatu nemůžeme  ani  začít. Určitě  se  budeme dále snažit o personální  stabilitu v našem zdravotnictví.