PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.11.2022 11:35:44 - zemědělec

válečný stav

Pokud by Čína zaútočila na Tchaj-wan, což se vyloučit nedá, spíš naopak. Jak by měla ČR reagovat? V poslední době se tam čeští politici dost angažují. Jak byste se angažovali, kdyby došlo na válku? Máme na to pomáhat na více frontách? Jak? Z čeho?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Ogara

Odpověď

22.12.2022 12:35:16 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Dobrý den,co se týká útoku Číny na Taiwan, tak se samozřejmě nedá vyloučit vůbec nic. Předpokládám, že v případě konfliktu v jihovýchodní Asii by se angažovaly Spojené státy, které podporu Taiwanu pravidelně deklarují, ale nemyslím si, že by tomu tak bylo v případě České republiky. Je to pouze můj osobní názor, ale nepředpokládám, že by bylo přímé angažmá naší země v tomto případném konfliktu reálné. Co by následovalo, pokud by Čína vojensky zaútočila na Taiwan a na jejich stranu by se postavily Spojené státy? Pokud ne konvenční, tak by přinejmenším následovala tvrdá obchodní válka mezi oběma zeměmi, což by mělo za následek obrovských dopad na mezinárodní obchod a vůbec globální ekonomiku jako celek, tedy i na naši zemi. Rozsah takového dopadu lze jen obtížně odhadovat, ale byl by zřejmě kolosálních rozměrů, nepoměrně větší než v případě války na Ukrajině. Takže možnost útoku Číny na Taiwan nelze vyloučit, nepředpokládám přímé angažování České republiky v konfliktu, nicméně globální ekonomické dopady by byly katastrofální.