PhDr. Michael Rataj, Ph.D.

  • STAN
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.02.2023 16:01:09 - Jirka K.

Důchodová reforma

Čtu zde, že se věnujete sociální politice. Zajímalo by mě, jak se stavíte k důchodové reformě? Je třeba pro vás přijatelné navyšování věku odchodu do důchodu? Podle Jurečky je to možné, protože lidé začínají pracovat později. Ale myslíte, že to, že začnu později znamená, že budu moc pracovat i déle? Není zde limitující věk, protože přeci je každý je ve 30 vitálnější než v šedesáti

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Venda3, jareka, MilenaD, mamcaRBK, mikinenecek, 7Maru, klekipetra02, yvonek7

Odpověď

26.02.2023 21:26:05 - PhDr. Michael Rataj, Ph.D.
 Důchodová reforma je záležitost, které se věnuje kolega poslanec dr. Viktor Vojtko, nicméně jako člen výboru pro sociální politiku s daným tématem přicházím do kontaktu. Pokud jsem měl možnost vidět mapu evropských zemí, nejsme zdaleka jedinou zemí, která do budoucna posouvá hranici odchodu do důchodu nad hranici 65 let. Je třeba říci, že s tím, jak se prodlužuje v ČR doba dožití a současně stagnuje doba dožití ve zdraví, tak je samozřejmě míra nejistoty, že takto zvolená strategie je správná, poměrně vysoká. Nicméně při stanovení této hranice, která se začne postupně zvyšovat až ročníkům odcházejícím do důchodu po roce 2030, se musí zohlednit náročné profese a samozřejmě i doba výkonu těchto profesí, pro které bude platit dřívější odchod do důchodu, jako tomu je například u horníků. Toto musí, a předpokládám, že bude, předmětem debaty s reformou důchodů spojené.