Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2023 16:43:49 - Frodo

Proč si nejdřív neověříte informace, než je šíříte dál?

Obzvlášť u politiků, kteří mají i své asistenty bych čekal, že budou věnovat ověření pozornost. Proč tak nečiníte? To vám jde o zviditelnění za každou cenu? Přeci jako právnička musíte vědět, že třeba šíření poplašné zprávy je trestné.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

MilenaD, pauzmen, spartyza8, suva, Jarka Salaba, Jan25, Josef Hašek, 7Maru, KARELKA, Severočeši.cz, baris, MIJI

Odpověď

27.02.2023 16:56:27 - Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová
Milý pane/paní Frodo, je smutné, že otázky kladete anonymně, což je také bohužel jev dneška. Lidé hodnotí druhé, ale sami mají obavy zveřejnit svou totožnost. Bojíte se něčeho? K vašemu dotazu - zdroje informací si kontroluji jako každý. Je to i profesionální zvyk, bez důkazů k soudu nemůžete. I tak se může stát, že dojde k omylu - jako tomu bylo v případě informace o zásahu hygieny na Olomoucku. To, že se v naší zemi opět tuberkulóza objevila, je bohužel fakt. Sdílela jsem o tom článek,protože mne to opravdu trápí a vadí. To, že jsem k tomu přiřadila text, o kterém jsem byla přesvědčena, že jej skutečně vydala hygiena, byla v podstatě náhoda. V ten den jsem totiž danou informaci obdržela z velmi důvěryhodného zdroje s doprovodným textem "konečně se tím někdo v našem kraji zabývá". Pochopila jsem to tak, že daný text byl na danou adresu odeslán hygienou. Následně jsem zjistila, že i daný subjekt získal text z veřejných zdrojů, ověřila jsem si proto ihned jeho pravdivost, a když jsem zjistila, že jde o falzifikát, který někdo po kraji rozeslal, ihned jej stáhla. Tuším v rozmezí dvou hodin. Nic dramatického se tedy nestalo, a kdybych nedůvěřovala onomu zdroji, protože se jednalo o zdroj veřejnoprávní, a jeho doprovodný text si nevyložila tak, že se to dozvěděl přímo od hygieny, ke zveřejnění by nedošlo. Taková věc se prostě může lidem stát, nejsme géniové; chráněni nejvíc jsou ti, kteří mlčí. Za samozřejmost jsem považovala omluvu čtenářům mého profilu. Podobná věc se mi už stala, a nepochybně ještě stane. A to přesto, že si jako senátorka dnes dávám enormní pozor, protože vím, že jsou na mne nasazeni lidé čekající na každou mou sebemenší chybu - zatímco obrovské přešlapy jiných velkoryse přehlížejí. Bylo by třeba docela dobré, kdyby se někdo vrátil k výrokům o rakvích v ulicích, které děsily národ v hlavních vysílacích proudech (z úst uznávaného vědce), že jsme ve válce, i když v ní nejsme (z úst premiéra), a k údajně ruským, ve skutečnosti ukrajinským raketám, které málem vyvolaly válečný konflikt (z úst ministryně obrany a ministra zahraničí), které tak velkoryse prošly, zatímco dvouhodinovou informaci o jednom neexistujícím zásahu hygieny jako přílohy jinak zcela reálného příspěvku o vyskytující se tuberkulóze od řadové senátorky nepřehlédl ani po po zveřejněné omluvě nikdo z provládních médií. Tento dvojí metr a autocenzura by měly občany zajímat, protože ta snaha dehonestovat slušného člověka v titulcích za každou cenu jen proto, že se mi nehodí v dané funkci on ani jeho názory, je už do očí bijící. Zajímat by se měli o onu tuberkulózu, a je otázkou, zda by se jí ona hygiena neměla skutečně zavčas věnovat v rámci celé republiky, ať se zavčas přijde na to, proč je tu daná diagnóza zase.