Petr Fiala

  • SproK
  • Ústí nad Orlicí
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.02.2023 13:52:48 - marieL.

Ceny potravin

Navíc v okolních státech - nejenom v Polsku, jsou levnější než u nás. Kdo je za vysoké cey odpovědný,
a nemůžete zasáhnout? Ceny všeho ostatního klesají, proč to nejde i u potravin? Marie

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

eva41, Bedrník, mikinenecek, Pete22, Roman Nas, prototypb, RiVyk, Sokolik, miki423, lapra, tomsik1, Severočeši.cz, jeřábnice, Petr Veliky, J.Horký, hanz1

Odpověď

03.03.2023 8:12:49 - Petr Fiala
Dobrý den, sešlo se bohužel hodně faktorů. Zdražují se ceny všech vstupů u výrobců a producentů, bohužel ale i obchodníci a prostředníci často dávají velmi vysoké marže a to vše má dopad na cenu. Příklad u cukru, kde se ministr zemědělství snaží zasáhnout: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2023_ministr-zemedelstvi-nekula-chce-aby.htmlObecně ke zdražování cen potravin https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ceny-potraviny-inflace-rust-dodvatele-obchodni-retezce-prouza-dolezal.A230212_135655_ekonomika_remy
Některé státy (například zmiňované Polsko má 0= DPH u potravin) mají sníženou sazbu DPH. Cestou by bylo i například zastropování ceny. Taková opatření může činit pouze vláda.
Nicméně mi přijde, že u řady potravin zkoušejí obchodníci co kupující vydrží a možná by pomohlo nesmyslně předražené věci nekupovat, obchodník na to bude muset reagovat.
Přeji klidné dny a snad i uklidnění cen. Petr Fiala