Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.05.2023 15:33:38 - Nikolas

Za volantem od 17

Dobrý den, prý má být možné řídit již od 17,ale pod dohledem. Tím dohledem se myslí kdo? Musímát taková osoba řidičák? A když se ěco stane,ponese daná osoba odpovědnost nebo jak to bude? A od kdy tut možnost zavedete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Pseudo, Cosmos 93, Franta Flákanec, Jirka81, hejtmanSágner, MacekM1, eva41, tomsik1, Nedvídek, Dahlie, brblal, Rebel Dandy, Nelinka Zelinka, A.Ka., kamenovsky, kritik 2023, Sylvie59, sestra Marta, Emilian, hokejovydeda, Vasa, deus ex machina, Hogo, Szabos111, kopjoh

Odpověď

04.09.2023 10:53:12 - Ing. Martin Kolovratník
Dobrý den,


statistiky ukazují, že začínající řidiči patří mezi nejrizikovější skupiny na českých silnicích. Mladí řidiči do 24 let zaviní každou desátou dopravní nehodu, na svědomí však mají každého šestého mrtvého nebo těžce zraněného. Smutná realita, která se musí zlepšit. Přispět k tomu mají už od 1. ledna 2024 novinky, které přináší novela o silničním provozu. Jaké to jsou?

Za zvýšenou nehodovostí u začínajících řidičů stojí hned několik faktorů. Těmi nejzásadnějšími jsou ale bezesporu přecenění vlastních dovedností, nezkušenost, vysoká rychlost nebo tendence k rizikové jízdě.

Jednou z novinek, která má přispět ke zlepšení je tzv. řidičák na zkoušku, který je inspirovaný německým a rakouským systémem. V prvních dvou letech bude pro řidiče platit odlišný režim. Pokud spáchají jeden ze závažných přestupků, za který dostanou zákaz řízení nebo šest bodů, tak se kromě stávající sankce budou muset povinně zúčastnit vzdělávacích kurzů.

Jedná se o skupinovou přednášku s dopravním psychologem a o praktickou jízda se zpětnou vazbou od instruktora autoškoly. Řidiče tak z provozu automaticky nevyřazujeme, naopak se s nimi snažíme dále pracovat, aby řízení vozu psychologicky lépe zvládali.

Další novinkou je možnost usednout za volant osobního automobilu už od 17 let pod dohledem zkušeného a bezúhonného řidiče, takzvaného mentora – například rodiči. Kdo jiný než rodič má největší zájem na tom, aby jeho dítě řídilo bezpečně?  Je v jejich vlastním zájmu, aby si začínající řidiči osvojili návyky správné a bezpečné jízdy a získaly tak první důležité zkušenosti na silnici v běžném provozu.


Například v Německu se ukázalo, že to je prvek, který přispívá k větší bezpečnosti. Absolventi L-17 mají při samostatném řízení o 20 % méně nehod než řidiči, kteří nezačínali řídit s rodičem či jiným mentorem. Aby mohl 17letý řidič mohl usednout za volat, musí složit úspěšně zkoušky o řidičské oprávnění a mít řidičský průkaz. Následně může od 17. narozenin řídit auto pod dohledem mentora a od 18. narozenin může řídit sám.