Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.06.2023 12:28:11 - honzikl

Migrační politika

Dobrý den, pane poslanče, můžete mi prosím vysvětlit, o co jde v těch migračních pravidlech, která byla nyní schválená Evropskou unií? To budeme někoho přijímat. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.11.2023 12:24:10 - Ing. Aleš Juchelka

 Dobrý den, 
omlouvám se za pozdní reakci. Nejsem odborník na migrační politiku, ale pokud je mi známo, pak se na začátku léta státy EU po řadě let dohodly na migrační reformě počítající s povinnou solidaritou se zeměmi přetíženými žadateli o azyl. Jde především o státy jižní Evropy, kam směřují migranti z afrických zemí. Velká většina zemí po vyjednávání podpořila jakýsi kompromisní návrh, pro který hlasovalo i Česko, proti bylo pouze Maďarsko a Polsko. Vít Rakušan tvrdil, že si Česko spolu s dalšími státy přijímajícími uprchlíky z Ukrajiny vyjednalo výjimku z povinnosti finančně pomáhat přetíženým jihoevropským státům. Asi nejdůležitějším výsledkem tohoto rokování byl, že pro českou vládu důležité, že definitivně padla myšlenka povinných kvót. 

S pozdravem
Aleš Juchelka