Ivana Váňová, MBA

  • KDU-ČSL
  • Nový Jičín
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.08.2023 15:27:31 - já Stanislav

Fremr a senát

Pořád se říká, že je senát pojistkou, ale platí to opravdu? Projde jím vše, co navrhne tato vláda, ale i třeba návrh na jmenování Fremra ústavním soudcem. Navíc mě zarazila dost nízká účast na hlasování v senátu. To je běžné?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

ElFausto

Odpověď

10.08.2023 14:51:17 - Ivana Váňová, MBA
Senát jako druhá komora bývá ve světě nazývám komorou reflexe, místem druhého, důkladnějšího, klidného zamyšlení. Je místem, kde se uklidní stranické vášně a věc se probere ještě jednou. Je uklidňujícím, stabilizujícím prvkem demokratického politického systému. 
To, že Senátem prochází mnohé návrhy zákonů, které jsou do Senátu postoupeny Poslaneckou sněmovnou je z mého pohledu dáno tím, jak je nyní Senát složen. Je to z většiny senátorů z řad ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů. V menšině je SOCDEM, ANO a nezařazení nebo nezávislí. Ve všech stranách jsou zástupci liberálů nebo konzervativců. Senátor se rozhoduje svobodně, dle svého uvážení. Alespoň já takto hlasuji, což si můžete dohledat na stránkách senát.cz. V souladu s demokratickými principy respektuji výsledek hlasování svých kolegů. Vážím si toho, že i když máme s kolegy senátory mnohdy různorodé názory, panuje v Senátu slušnost a respekt.
Ta nižší účast na plénu v Senátu je nyní dána dobou častějších dovolených, je to jistě díky letním prázdninám. Já jsem dosud nechyběla ani jednou, ale je to dáno tím, že už nemám děti školou povinné, a tudíž si volno plánuji podle aktivit v Senátu. Mnozí senátoři však mají malé nebo mladší děti, proto jim nelze vyčítat, že se ve svém velkém pracovním vytížení věnují své rodině.
Přeji pěkný den
Ivana Váňovásenátorka za Novojičínsko