Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.08.2023 16:16:35 - p. Mrzlík

veřejnoprávní média

Nechybí vám ve vaší anketě i další možnosti? Jako třeba 50:50? A chápu vás správně, že si budete chtít na veřejnoprávní média posvítit? Jak? V čem? Za mě nejsou vždy objektivní a nepřijde mi ani transparentní jejich financování. Na druhou stranu vytváří i dobré vzdělávácí projekty a občas natočí i něco kvalitního.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

tomsik1, Majoránka, Jiří Vodička, Pamětník2, Kritická

Odpověď

13.09.2023 15:25:31 - Ing. Martin Kolovratník
Dobrý den, pane Mrzíku,

děkuji Vám za dotaz. Říká se, že každá mince má dvě strany a v tomto případě to platí dvojnásobně. Jako člověk, který se drtivou část svého profesního života věnoval médiím, nedám na ta veřejnoprávní dopustit. Musím ale s Vámi souhlasit, že ne vždy jsou ve své činnosti objektivní nebo transparentní. Někteří redaktoři nebo moderátoři nechali své politické smyšlení, aby ovládlo jejich objektivitu a nestrannost. Uvidíme, zda v tomto ohledu můžeme v blízké době očekávat nějakou zásadní změnu, protože vládní pětikoalice dělá maximum pro to, aby ovládla mediální rady.


Určitě to nevidím tak, že bychom si my politici měli na média „posvítit“. To by byl špatný způsob. Musíme jasně, profesionálně a hlavně v co nejvíc široké shodě definovat princip veřejné služby. Co od těch médií chceme, co mají zajistit a vysílat. Jak mají dodržovat nestrannost a profesionalitu. A také, jako jsou kontrolní mechanismy (oddělené od politiky).


Osobně jsem byl v červnu ve Španělsku a jejich příklad se mi moc líbí. Rozhlas i televize jsou financovány z výnosů z daní telekomunikačních firem a operátorů plus mají garantovaný zdroj peněz na svou činnost. Trvalou kontrolu provádí kromě mediálních rad také široká komise, která je v jejich případě společným orgánem Sněmovny i Parlamentu. Touto cestou bych se rád vydal.