Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.09.2023 11:04:18 - MilotaK

zvyšování cen

Dobrý den, pane Kolovratníku, můžete mi odpovědět, proč opět tak strašně roste cena pohonných hmot? Budete se tím zabývat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.09.2023 15:36:05 - Ing. Martin Kolovratník
Dobrý den,
děkuji Vám za dotaz. Bohužel nemám dobrou. Vše nasvědčuje tomu, že ceny pohonných hmot v Česku porostou i v příštích týdne. Tempo zdražování navíc ještě výrazně zrychlí. Například průměrná cena benzinu by se mohla dostat až na 41 korun za litr, nafta by měla být o korunu levnější. Je to špatná zpráva nejen pro všechny motoristy, ale také pro celou ekonomiku. Růst cen paliv se podepisuje na cenách zboží a služeb. Vysoké ceny pohonných hmot tak brzdí i pokles inflace. 
Ceny rostou jednak kvůli slábnoucímu kurzu koruny vůči americkému dolaru, ale především také kvůli růstu cen ropy na světových trzích. Kromě toho nesmíme zapomínat na to, že například za zdražením nafty stojí také politika současné vládní koalice. Byla to právě vláda Petra Fialy, která po našem naléhání nejdříve snížila spotřební daň o 1,5 Kč u každého litru nafty do konce letošního roku, aby následně popřela sama sebe a toto snížení zrušila... Já osobně jsem navrhoval koalici kompromis v podobě snížení "slevy" o 50 haléřů. Bohužel vládní koalice ale neměla  zájem o jakýkoliv kompromis a zkrátka prosadila úplné zrušení snížení spotřební daně.