Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.09.2023 15:40:55 - Róza

Jakou krizi podle vás EU zvládla dobře?

Mě žádná nenapadá. Přijde mi, že EU jen káže, co máme nebo nemáme dělat, jak se chovat, ale když přijde nějaká krize, tak totálně selhává. A třeba u covidu se i ukázalo, že když jde do tuhého, tak každý stát jede sám na sebe.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Vick

Odpověď

20.09.2023 22:01:12 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,pokud si to myslíte, je mi to opravdu líto. EU samozřejmě nedokáže a ani nemůže vyřešit vše, protože mnohé oblasti spadají výlučně do pravomocí členských zemí. Přestože za záležitosti týkající se zdravotnictví též odpovídají především samotné národní státy, zrovna v případě covidu měla i EU výrazný podíl na jejím zvládnutí, ať jde např. o společné nákupy vakcín, covid pasy, které umožnily začít postupný návrat do normálu či Plán na podporu (hospodářského) oživení Evropy.Navíc i díky spolupráci mezi státy EU se evropské země po začátku války na Ukrajině poměrně rychle zbavily závislosti na ruském plynu a nalezly jiné dodavatele, což lze také nepochybně považovat za veliký úspěch a příklad zvládnuté krize.Často se může zdát, že EU a její země nejsou dostatečně akceschopné a nedokážou rychle reagovat. Když ale začne jít skutečně do tuhého, ukazuje se, že Evropa si vždy dokáže poradit. S pozdravem Tomáš Zdechovský.