PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.10.2023 15:43:55 - walli

válka v Izraeli

Dobrý den, pane poslanče. Myslíte, že se nás nějak dotkne válka mezi Izraelem a Hamásem? Myslím nepřímo, jako třeba válka na Ukrajině. Budeme přijímat uprchlíky? A co mě taky překvapilo je stav Izraelské armády. Jak to, že je tak dobře vybavena? Přeci jen to musí stát peníze a říkám si, kde je vzala anebo jen my jsme na tom tak bídně, protože ,,nemáme vnějšího nepřítele" a spoléháme až příliš na NATO?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.10.2023 11:12:10 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Krvavý konflikt, který právě probíhá v Izraeli, může přerůst ve větší konflikt, a to zejména v případě, že by se do něj aktivně zapojily okolní muslimské státy. Pokud by se otevřeně postavily na stranu Palestinců a případně zaútočily na Izrael, tak riziko, že by se konflikt mohl přelít i do Evropy, a nějakým způsobem se dotknout i naší země, není nulové. Pokud by aktivně vstoupily do konfliktu např. Saudská Arábie nebo Írán, tak by to mělo nepochybně významný dopad na cenu ropy a zemního plynu, což v tuto chvíli není pravděpodobné, ale úplně to nemůžeme vyloučit. Hovoříme-li o připravenosti armády, tak Izrael již od svého vzniku primárně nespoléhá na ochranu zvenčí nebo na své spojence, nýbrž spoléhá zejména sám na sebe. Izrael ví, že je obklopen nepřátelskými státy, ví že má silného vnitřního nepřítele, a tudíž si moc dobře uvědomuje, že si svoji existenci musí vybojovat sám. 
Česká republika je členem NATO a zvykli jsme si, že jsme obklopeni našimi spojenci, a riziko přímého napadení našeho státu je tak minimální. Ono to může svádět k usnutí na vavřínech, a proto většina zemí Severoatlantické aliance neplnila závazek ve formě 2 % HDP výdajů na obranu. Spoléhali jsme se, že zejména Spojené státy mají silnou armádu, což by se dalo z naší strany označit za alibistický přístup. Dnešní svět bohužel není světem míru, máme válku na Ukrajině, Ázerbájdžán dobyl Náhorní Karabach, situace mezi Kosovem a Srbskem je velmi nestabilní a máme počínající válku v Izraeli. V takové chvíli je nezbytné, aby Česká republika měla silnou a připravenou armádu.