Ing. Jiří Strýček

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.11.2023 13:18:48 - Damšíková

OSN

Má smysl zůstávat v této organizaci? Proč? Černochová tvrdí, že ne. Já se o ni moc nezajímala, ale třeba teď jsem slyšela, že je pro zrušení babyboxů. Co je to za blbost? Trochu mi to připomíná EU, která v poslední době také navrhuje samé ,,lepší věci“

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.11.2023 10:32:17 - Ing. Jiří Strýček
Vážená paní Damšíková,
Výbor pro práva dítěte při OSN sice doporučuje zrušení babyboxů, ale zároveň doporučuje využívání tzv. utajených porodů. Babyboxy v ČR za dobu své existence pomohly zachránit život přes 250 novorozencům, nemyslím si tedy, že by se měly bez dalšího rušit. Na druhou stranu utajené porody nejsou v ČR přístupné vdaným ženám a cizinkám. Ženy, které využijí režimu utajeného porodu, jsou navíc následně předvolány k soudu, který určuje náhradní rodiče v opatrovnickém řízení, aby se tu vzdaly rodičovských práv a povinností. Jejich anonymita je tedy minimálně tímto způsobem prolamována. Ministerstvo zdravotnictví v této věci oslovilo nemocnice, aby se k využívání babyboxů vyjádřily. Předpokládám, že na základě těchto informací pan ministr navrhne nějaké stanovisko k babyboxům a zároveň třeba legislativní změny ve vztahu k utajeným porodům.