JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.01.2024 17:04:43 - svatopluk L.

Nejde jen o Vágnera

Ale celkově, nemáte z této doby a hlavně vlády pocit, že razí heslo, kdo nejde s námi, je mimo, dezinformátor, škodič této země, ruský agent atd? Kam se to podle vás řítíme? Nastává opět doba, kdy se máme být říci svůj názor? Na druhou stranu výhružky na síti zůstávají často bez reakce, jako třeba u vraha z fakulty. To je divné, nemyslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

jivav, Helcali, pn, tomsik1, Marymary, pion, Riana, nevs, Sascha, Mezek Franta, optimista70, petpa, tonička, fugas jan, Kritická, Nordy, Ogara, ferdík, Pamětník2, Bedrník, miklik, hlja, klekipetra02, eva41, woman1, Jiří Balšánek, Jan Macháček, hrad, evenak, Radko, Razdědek, oldrunner, pipin, amen, dolek, PetV, Jirka 59, Fanek, outrata, Sokolik, 17best, Antouš, Alena F., Cifernikus, Jeho Jasnost, amazonie, Pavelyar, 41eva, Josef Hašek, nhuk, ptata, mikade, milan16647, Rebel Dandy, Julie., Eduard Seibert, spyko, Inghahn, smid

Odpověď

22.01.2024 9:41:15 - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
Dobrý den, nemyslím, že by to byl nějaký dohodnutý koncept vlády. I ve vládě jsou ke svobodě slova různé názory. Ale máte pravdu, že nálepkování a osočování hlavně na sociálních sítí už mnohdy překročilo únosnou mez. Obecně mám ve věci verbálních trestných činů určitou pochybnost nad smyslem takového trestání, protože hranice mezi hodnotícím soudem a skutkovým tvrzením je někdy tenká a soudnictví pak generuje nespravedlivé rozsudky. Na druhou stranu slovním vyjádřením, která jsou hodně za hranou, je potřeba zamezit. Právní normy jsou v tomto obecné. Problém ale nastává, když je soudy nebo správní orgány uplatňují selektivně ideologicky. Tam ale zákonodárná ani výkonná moc zasáhnout už nemůžou (vyjma některých mimořádných pravomocí například ministra spravedlnosti).
Zdravím Vás. Zdeněk Hraba