Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.11.2012 13:41:37 - Horác

Smyslem změny je snaha ulehčit obcím a vyhnout se komplikacím při vymáhání dhuhu

Budete iniciovat změnu novelizace zákona o exekucích (exekutorech), kdy osoba má trv. pobyt na OÚ a po roce zanikne a podle té novelizace bude mít automaticky trv. bydliště u svých rodinných příslušníků nebo nejbližším příbuzenstvu?
-
Jak k tomu příjde už dospělé děcko, které jednoho z rodičů nevidělo leta (rozvod), ale zákon je šoupne k němu na trv. bydliště. Příjde exekutor a zabyví majetek dospělého děcka. ochrana je jen vytýkací žaloba. Vždyť tím se vytvoří další dlužník, né-li bezdomovec.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.01.2013 9:29:27 - Mgr. Ing. Ivana Řápková
Dobrý den,

děkuji Vám za Váš dotaz.

Vámi popisovaná změna trvalého pobytu byla snahou čelit ze strany některých občanů narůstajícímu a účelovému evidování trvalého pobytu na tzv. ohlašovně (tj. obecním úřadě). Řada notorických dlužníků se úmyslně vyhýbala vedle exekucí také účasti na soudních jednáních, ale i placení poplatků za odpad. Jejich jednání přitom nakonec stejně poškozovalo příbuzné, zvlášť pokud s nimi ve skutečnosti žili ve společné domácnosti, neboť exekutor si je po určité době vždy našel.

V praxi se ale častěji setkáváme s případy, kdy dlužník má trvalý pobyt u svého příbuzného, ale fakticky se zdržuje jinde, a tak exekutor může vniknout do bytu příbuzného a zabavit a posléze prodat věci, o nichž má důvod předpokládat, že jsou povinného. Kromě tzv. vylučovací žaloby se mohou příbuzní dlužníka bránit v určitých případech i soudním vystěhováním anebo podáním návrhu na zrušení trvalého pobytu na příslušném úřadě.

Smyslem prosazené změny byla tedy opravdu pouze snaha ulehčit obcím a vyhnout se zbytečným komplikacím při vymáhání dluhu. Taková změna pak bohužel neměla nic společného s ochranou příbuzných dlužníků.

Řešení problému, na který narážíte, proto nespočívá ve zrušení Vámi kritizované změny, ale v nutnosti iniciovat komplexní samostatnou právní úpravu, která omezí pravomoci exekutorů, zmírní dopady exekuce na dlužníky, kteří se třeba i nevlastní vinou nebo vlivem nepozornosti zadlužili, a poskytne vyšší ochranu osobám, kteří žijí s dlužníky ve společné domácnosti, především právě dětem. O takových novelizacích jsme s kolegy diskutovali v průběhu projednávání zmíněné novely občanského soudního řádu a při různých příležitostech o nich debatujeme dodnes. Některé změny jsme díky pozitivnímu přístupu Ministerstva spravedlnosti sice prosadili, ale pro řadu potřebných opatření jsme prozatím v rámci koalice nenašli většinovou podporu.

Mrzí mne, že Vám nemohu v tuto chvíli poskytnout příznivější zprávy, ale mohu Vám slíbit, že podporu pro změny v této oblasti budeme i nadále hledat.  

S pozdravem

Ivana Řápková