Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2024 16:56:34 - Míša Kulička

Co si myslíte o vyloučení Svobody?

A myslíte, že je demokratické a fér o tom rozhodovat a nepřizvat ho k jednání, aby se mohl hájit? Navíc je to bývalý předseda. Nepřijde vám zvláštní, že strany koalice SPOLU nevychází se svými bývalými předsedy? Topka s Kalouskem, ODS s Klausem i Topolánkem, Lidovci se Svobodou. A myslíte, že to, jak se vyjadřuje Svoboda má za příčinu pokles preferencí strany? Nemyslíte, že problém je úplně jinde? Třeba v tom, že nedokážete ve vládě prosadit víc na pomoc rodinám, seniorům nebo těm, co to potřebují?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Jana11, mamasa, Emilian, hana brulíková

Odpověď

15.04.2024 9:27:37 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,máte pravdu v tom, že na pokles preferencí měly největší vliv jiné faktory. To ale neznamená, že by současné chování Cyrila Svobody nepředstavovalo vážný problém. Není ale pravdou, že by Cyril Svoboda neměl možnost se hájit - má ji, protože to ukládají i stanovy strany. S ostatními bývalými předsedy jinak KDU-ČSL nemá problém - naopak např. Jan Kasal coby zkušený politik udělal mnoho práce jako rádce mladších politiků, kteří teprve začínali. 
Osobně vnímám jako největší problém s ním, že Cyril Svoboda se dlouhodobě chová spíše jako zástupce hnutí ANO, než člen KDU-ČSL. Před několika lety, když byla KDU-ČSL v opozici, byl mezi poradci Andreje Babiše, který byl tehdy premiérem. Dokonce se zastával Babiše, když mě nazval vlastizrádcem kvůli tomu, že jsem jako člen kontrolního výboru EP, který má tyto věci v popisu práce, řešil Babišův střet zájmů. Kvůli tomu jsem musel já a moje rodina čelit výhružkám a být pod policejní ochranou. Dlouhodobě se vymezoval vůči KDU-ČSL a jejím zástupcům v souladu s Babišovou linií. Nehledě na to, že zastává postoje neslučitelné s těmi, které hájí KDU-ČSL. V KDU-ČSL, ani žádné jiné demokratické straně, by takové jednání nemohlo být dlouhodobě trpěno. S pozdravemTomáš Zdechovský