MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.11.2012 17:43:27 - žluťásek

Já v „transformaci“ spatřuji stručně „změnu“, a to v pozitivním smyslu

Co říkáte na transformaci čtyř zdravotnických zařízení – Nemocnice na Bulovce, Thomayerovy nemocnice, Psychiatrické léčebny Bohnice a Ústavu pro péči o matku a dítě? A co z toho pro pacienty vyplývá? Co si máme před onou transformací představit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.12.2012 9:20:48 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den,

Omlouvám se za opožděnou reakci na Váš dotaz, ale byl jsem mimo ČR a mohu reagovat až nyní. Děkuji za dotaz a důvěru, kterou vnímám z tohoto dotazu položenému mně. Nejsem ani odborník a ani zodpovědný za koncepci pražského zdravotnictví, jsem pouhým uživatelem tzn. potencionálním pacientem a zastupuji organizaci, která musí své pacienty předávat do pražských nemocnic. O transformaci jsem se dozvěděl jako většina občanů z médií. Následně jsem se zajímal o fakta a navštívil několik seminářů i prezentací a debat na toto téma.

Můj názor je obecný, tj. že po mnohaletých zkušenostech s pražským zdravotnictvím, nemocnicemi i jejich managementy, kterých jsem za svou profesní kariéru poznal už nepočítaně, ale i po zkušenostech s ministerstvem zdravotnictví, kde jsem zažil vícero ministrů a ministryň, zastávám názor, že z pohledu pacientů je asi jedno, komu budou nemocnice patřit. Zkušeností je z celé ČR dostatek, tzn. že známe různé majitele a výsledky těchto změn. Pražské zdravotnictví je specifické a poznal jsem, že MZ není dobrým hospodářem ani manažerem nemocnic. Opakovaně jsem v minulosti u více ministrů zdravotnictví zaznamenal, že ministr osobně  neví, že pražské nemocnice spadají do jeho kompetence a vinu za nedostatky „házel“ na primátora, který s nimi nemá vůbec nic společného. Musím Vás poopravit, nemocnice, které uvádíte, nejsou definitivně navrženy na převod na Prahu. Konkrétní nemocnice nebyly zatím upřesněny a objevilo se několik návrhů a změn ve výběru. Tyto nemocnice nejsou nejlepší v ČR a mnohé krajské nemocnice je svou kvalitou převyšují.

Jinými slovy, pacient může v pražských nemocnicích v budoucnu najít jen lepší a pozitivní změny, které snad může zajistit jen změna majitele, protože dosavadní průběh nenasvědčuje, že by k zlepšení dojít mohlo a mělo. Na druhou stranu se jedná o kolosy, které vlastně žijí vlastním životem a vše záleží na jejich vedení a dostatku peněz. Pokud nebude kvalitní management a nebudou peníze, tak to nebude lepší. Pokud MZ není schopno zajistit uvedené, tak je špatný hospodář a manažer a je lepší ho změnit. Stejně tak lze říci, že pokud by jakýkoliv nový vlastník měl být stejný ne-li horší, tak jakákoliv změna není žádoucí, protože nepřinese nic lepšího. Bohnice a Podolí jsou specifická pracoviště ojedinělá v ČR, která může provozovat kdokoliv, kdo to bude umět a bude na to mít peníze. Zda to je zrovna Praha nevím, ale pokud sama Praha nemá dostatek peněz na svůj náročný provoz a musí financovat co by měl platit stát a pokud jí zbytek ČR bere miliardy, přestože mají např. zdravotnictví na lepší úrovni než Praha, tak by si neměla takový krajíc chleba přibírat. Pokud bude pravdou, že na to peníze má nebo bude mít, tak jsem pro. Poznal jsem nemocnici i jiná zdravotnická zařízení, která zpravovala Praha mnohem lépe než MZ. To že některé nemocnice dokáží hospodařit se ztrátami stovek milionů ročně a nic se neděje a MZ jen dluhy doplatí a jede se dále ve stejném složení, tak to se pod Prahou stát nemůže.

A pacienti to poznají, až co se konkrétně stane. Pokud bude lepší řízení nemocnic pod Prahou, lze předpokládat zlepšení péče a hospodaření i třeba zlepšení prostředí – renovace budov apod. Pokud nikoliv, tak lze odhadnout opak. Doposud se rušila různá oddělení a kliniky v pražských špitálech a nic se nestalo. Pokud k tomu dojde pod Prahou, tak to bude stejné. Není důvod z toho dopředu dělat paniku a je potřeba vidět pozitiva. Některé protiargumenty zavání osobními zájmy a prospěchářstvím, které nemají s kvalitou péče nic společného. Stejně tak strašení občanů zhoršením péče nebo dostupnosti a nebo odchody kvalifikovaných odborníků jsou lichá, protože k tomu dochází neustále a nic se neděje a pacienti to nepoznají.

Já v „transformaci“, jak to nazýváte, spatřuji stručně „změnu“, a to v pozitivním smyslu. Dlouho poukazuji na nedostatky, které přežívají. Dlouho čekám na pozitivní změny, které nepřichází. Domnívám se, že je potřeba konečně udělat velký úklid…

Hezký den

Schwarz