ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2011 10:22:34 - Miloš K.

Projekt NNO chce seznámit žáky s romskými dějinami

Pane ministře, opravdu se naše děti budou učit cikánským dějinám? Záměrně neužívám termínu rom, protože, pokud vím, sami cikáni ho nemají moc rádi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.03.2011 13:24:12 - Mgr. Josef Dobeš
Dobrý den, k Vašemu dotazu lze říci následující:
Pokud patří Romové mezi obyvatele tohoto státu, pak i jejich dějiny jsou součástí dějin této země.
Tady je ale řeč o projektu, který připravují NNO a který počítá se seznamováním žáků škol s romskými dějinami formou vzdělávacích modulů. Do tohoto projektu je v pilotním ověřování zapojeno pouze několik škol, o dalším „osudu“ této snahy nelze zatím hovořit.
Pokud by se měly ve školách vyučovat romské dějiny,pak by se postupovalo jako v každém jiném předmětu. Každá škola si volí z celkového objemu předkládaných dat k výuce ta, jejichž znalost předpokládá tzv. očekávaný výstup na konci 3., 5. a 9. třídy.  Tato základní data, která je nutné děti naučit, rozšiřuje každá škola o další „nepovinné“ okruhy z metodik jednotlivých předmětů podle svých priorit a podle svého zaměření. Podle tohoto klíče by byly do vzdělávání ve školách včleněny i romské dějiny se zřetelem na  velikost a význam této menšiny.