Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.01.2013 17:14:31 - Martin Beneš

Velmi mne v tomto směru zaujal model řízení, který přejali ve Finsku

Četl jsem váš článek ohledně problémů se stejnou úrovní všech ZŠ. Naprosto souhlasím a jsem rád, že se tím budete zabývat. Mohu se jen zeptat na podrobnosti, které byste v tomto směru chtěl učinit? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.02.2013 22:11:08 - Marcel Chládek
Vážený pane Beneši, děkuji za Váš zájem o tuto problematiku. Velmi mne v tomto směru zaujal model řízení základního školství, který přejali ve Finsku. Tam otázku rozdílné úrovně základních škol řešili již před několika lety. Řešením byla standardizace základního školství tak, aby si rodiče nemuseli dělat starosti s tím, kam své dítě pošlou - jinými slovy, aby byla každá základní škola stejně kvalitní. To samozřejmě s sebou nese nutnost reformovat financování regionálního školství jako takového. Ministr Fiala tento návrh připravuje, bohužel je zatím opředen tajemstvím jako příslovečný hrad v Karpatech. Pevně věřím, že nebude opakovat chyby svého předchůdce, jehož návrh by zlikvidoval 70% venkovských škol. Již jsem jednal se zástupci škol ve Finsku o jejich způsob řízení zákl. školství - změna způsobu financování apod. a jsme domluveni na spolupráci. Zároveň připravujeme vlastní koncept řešení, který by mohl použít některé prvky z tohoto systému.
Marcel Chládek