ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2013 10:44:59 - sarka b.

Dnes by už podle mě stačila už jen jedna komora parlamentu

Zeman v jedné z prezidentských debat zmínil, že kdyby mohl, změnil by Ústavu tak, aby se posílila pravomoc Senátu. Mnozí upozorňují, že v současné podobě je totiž nadbytečný. Souhlasíte? A proč vlastně čekáte na iniciativu zvenčí, nebylo by vhodné aby se senát snažil iniciovat posílení svých pravomocí, tak aby mohl skutečně vyvažovat PS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.01.2013 12:16:50 - Mgr. Pavel Eybert
Dobrý den, děkuji za dotaz. V dnešní době je většina norem a zákonů implementací evropského práva do českých. Dále jsou to mezistátní smlouvy. Českých norem (tedy takových, které přijímáme pouze z naší národní potřeby) je stále méně. Proto mám názor, že by stačila dnes už jen jedna komora parlamentu, a rozhodně bych se přimlouval za to, aby to byl Senát, a ne Poslanecká sněmovna. Nejenže by se více ušetřilo, ale především si myslím, že Senát díky věku svých členů, kterým musí být 40 let a více, se chová zodpovědněji. Určitě v tom hraje velkou roli i způsob volby. Má-li někdo do Senátu uspět, musí být ve svém regionu váženou osobou a něco znamenat. Odpadly by problémy vznikající stranickými nominacemi "rychlokvašených" osob, ale i stran. Neříkám to proto, že bych se ještě znovu chtěl dostat do Senátu - já už kandidovat po skončení funkčního období nebudu. Je to má osobní zkušenostt s parlamentní politikou.