MUDr. Vladimír Dryml

Prezident svazu Senioři České republiky
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2013 10:48:28 - sarka b.

odpověď na dotaz

Zeman v jedné z prezidentských debat zmínil, že kdyby mohl, změnil by Ústavu tak, aby se posílila pravomoc Senátu. Mnozí upozorňují, že v současné podobě je totiž nadbytečný. Souhlasíte? A proč vlastně čekáte na iniciativu zvenčí, nebylo by vhodné aby se senát snažil iniciovat posílení svých pravomocí, tak aby mohl skutečně vyvažovat PS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.04.2013 14:09:29 - MUDr. Vladimír Dryml
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz, a protože o zbytečnosti Senátu se skutečně hovoří na různých úrovních, rád bych Vám nabídnul svůj úhel pohledu. Nedávno Českou republikou otřásalo téma církevních restitucí, které prosazovala současná vláda. I přes nepřipravenost celého projektu, spoustu sporných otázek kolem skutečné hodnoty pozemků, a i přes odpor občanů, kabinet Petra Nečase za každou cenu měl v plánu prosadit vrácení majetku církvím. Ihned po schválení Poslaneckou sněmovnou byl na schůzi Senátu tento návrh zamítnut s doporučením na přepracování projektu. Nastalo ovšem další hlasování Poslanecké sněmovny, kdy 3 členové strany ODS dostali trafiky za složení mandátu, a na jejich místa byli dosazeni úplně jiní lidé, z toho jeden trestaný za korupci. Takto došlo ke druhému schválení restitucí Sněmovnou, a podle současné Ústavy už má poslední slovo pouze prezident ČR. Kdyby měl Senát větší pravomoce, nepustil by v tomto stavu zákon nikdy. Dokud ovšem můžeme podobné projekty zastavit pouze jednou, stává se Senát z pohledu mnoha lidí zbytečným. Na druhou stranu, kdyby neměla vláda žádnou opozici, podobných sporných rozhodnutí odsouhlasí dvakrát více.