Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.01.2013 1:28:16 - petra.prostejov

Prodlužování registrace fyzioterapeutům

Dobrý den, v zákoně, který upravuje registraci fyzioterapeutům, je uvedeno, že je možné o prodloužení registrace požádat ve chvíli, kdy žadatel nasbírá (od předchozí registrace) 40 kreditů a absolvuje rok praxe. Do praxe se započítává i "mateřská dovolená, případně rodičovská dovolená muže", nejdéle však 6 měsíců v kalendářním roce.
Absolvovala jsem 6 měsíců praxe, podala v práci výpověď, odjela s manželem do zahraničí, porodila zde a půl roku se starala o dítě. Mám tedy rok praxe s tím, že 6 měsíců z toho je péče o dítě.
Úřednice uznávací jednotky ministerstva zdravotnictví mi oznámila, že je nutné, abych byla po dobu péče o dítě v pracovním poměru na pozici fyzioterapeuta. Když jsem argumentovala tím, že zákon nic takového nestanovuje, odkázala mě na znění zákona a na výraz "mateřská dovolená". Vysvětlila mi, že mateřská dovolená je období, během kterého žena pobírá peněžitou pomoc v mateřství. Tu může pobírat pouze v případě, je-li v tu dobu zaměstnaná. Z jejího pohledu by tedy bylo porušení zákona,kdyby mi registraci prodloužila, když jsem peněžitou pomoc v mateřství nepobírala, protože jsem podle ní nebyla "na mateřské dovolené" v souladu se zákonem.
Vzniká mi tu několik otázek a poblémů:
1) peněžitou pomoc v mateřství dostává i žena, která práci fyzioterapeuta ukončí a před porodem pracuje na pozici např. uklízečky.
2) mužova rodičovská dovolená nesouvisí s tím,je-li v tu dobu zaměstnaný nebo ne
3) žena, která pracuje na pozici fyzioterapeuta, ale po porodu vycestuje za hranice, kde několik měsíců pobývá, rovněž nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství právě z důvodu dlouhodobého pobytu mimo ČR. Přesto, že jí tedy běží smlouva na pozici fyzioterapeuta, jak úřednice původně požadovala, tak není na mateřské dovolené a tudíž nesplňuje podmínky zákona, jak se úřednice v 2. emailu odvolávala. Mimochodem,v tomto případě by úřednice ovšem jen těžko věděla, že žena peněžitou pomoc v mateřství nepobírala, věděla by pouze, že měla úvazek fyzioterapeuta a že měla dítě. Dle výkladu zákona úřednicí by to ale bylo protiprávní, protože jako "nepobírající" peněžitou pomoc v mateřství by nesplnila podmínky zákona pro to, aby se jí praxe uznala
4) myslím si, že době, kdy žena pečuje o dítě, je její praxe de facto nulová, ať jí běží smlouva na fyzioterapeuta, uklízečku, je nezaměstnaná, ať pobírá "mateřskou", "rodičák" a nebo nic, protože je v zahraničí. Jestliže se tahle praxe "za nic" počítá uklízečce, nevidím důvod, proč by se neměla počítat komukoliv jinému. Mimochodem,jestliže jsem se během péče o dítě věnovala e-learningu, tak jsem si zvyšovala kvalifikaci víc než žena, které sice běží úvazek na pozici fyzioterapeuta, ale která se nevzdělává.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

Tento dotaz čeká na zodpovězení.