MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.02.2013 2:14:21 - petra.prostejov

Obecně zastávám názor, že mateřská není žádná odborná praxe

Vážený pane doktore,

žádám o prodloužení Osvědčení o výkonu povolání fyzioterapeuta bez odborného dohledu ve smyslu příslušného zákona.

Potýkám se ale s problémem špatné formulace zákona. Ten uvádí, že se do praxe, nutné pro prodloužení Osvědčení, počítá "mateřská dovolená". V době péče o dítě po jeho narození jsem byla mimo pracovní poměr a navíc v zahraničí (takže i kdyby můj pracovní poměr trval, tak bych nepobírala "peněžitou pomoc v mateřství" a tedy bych na "mateřské dovolené" nebyla). Zaměstnankyně Uznávací jednotky ministerstva zdravotnictví mi odepsala, že pokud během péče o dítě nepobírám peněžitou pomoc v mateřství, tak nejsem na mateřské dovolené, jak je v zákoně uvedeno, a nemůže mi tedy tuto dobu uznat jako praxi, protože by to bylo protizákonné.

Ráda bych znala Váš názor, jestli lze uznat 6 měsíců péče o dítě po porodu jako praxi i ve chvíli, kdy žena peněžitou pomoc v mateřství nepobírala. Chápu, že během péče o dítě je faktická praxe (obvykle) nulová. Nicméně by mi přišlo diskriminační, aby se tato "nulová" praxe počítala ženě, která PPM pobírá (což se děje i tehdy, když je žena v té době zaměstnaná mimo obor) a nepočítala se ženě, která PPM nepobírá (což se děje i u ženy, které běží úvazek na pozici fyzioterapeuta, ale je dočasně v zahraničí, kde PPM pobírat nesmí).

Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2013 16:23:13 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den,

nejsem personalista ani úředník MZ a ani MPSV, ale ani odborník na tuto oblast či právník.

Musíte se obrátit se svým dotazem na uvedené instituce a nikoliv na senátora nebo Senát. Také bych Vám doporučil obracet se s dotazem na svého senátora(ku) dle místa bydliště.

Obecně zastávám názor, že mateřská není žádná odborná praxe a byl bych proti tomu, aby jakýkoliv zdravotník bez náležité (předepsané) praxe léčil pacienty. Praxe je právě proto, aby pacienti byli v péči kvalifikovaných a zkušených (praxí vyučených) zdravotníků, nikoliv od toho, aby měl dotyčný zdravotník nárok na nějaké peníze či nikoliv.

Hezký víkend

Schwarz