MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.02.2013 14:34:06 - eda rybák

To je politika a výsledek voleb

Dobrý den, děkuji za odpověď, i když mě velmi zarazila spolupráce, respektive nespolupráce v Senátu. Tím teď nemyslím vás, ale vaše kolegy, kteří se vás neobtěžovali kontaktovat. Čekal bych od horní komory více. Bohužel realita dnešní doby je taková, že každý podporuje zákony, jen pokud je navrhne jeho strana a jakákoliv snaha o kopromis při tvorbě zákonů není. A vzhledem k tomu, že je senát levicový (bývá opoziční vůči PS), je to takové kolečko-pravicová vláda něco schválí, senát zamítne a PS ho posléze přehlasuje… Nemyslíte, že je načase s tím něco dělat, nebo jaký máte z práce senátora a člen a Parlamentu pocit vy osobně? A nemyslíte, že by senátu pomohlo posílení pravomocí

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2013 16:35:48 - MUDr. Zdeněk Schwarz
 Dobrý den,

to co popisujete je demokracie v praxi, to je politika a výsledek voleb. Ono by stejně podivně působilo, kdyby se všechny politické strany a jejich zástupci v Parlamentu dohodli, když by to jedna ze stran neměla ve svém volebním programu a slibech svým voličům. Jinými slovy jak působí na občana, když politik hlasuje v rozporu nebo v přímém opaku s tím, co jeho strana nebo on sám sliboval a zastával před voliči…? Je to paradox.

Konkrétně o tom, o čem píšete, je stejná situace jako v jiných případech, kdy senátor nebo skupina senátorů přijde s nějakým návrhem a ten jde prosazovat do života. Asi by bylo podivné, kdyby s ním oslovil(i) všechny kolegy, zvláště jsou-li opačného politického názoru. Většinou se také jedná o osobní aktivitu, kterou chce tzv. získat „politické body“, takže proč by se s nimi dělil… V tomto případě, aby se jejich záměr prosadil, potřebovali určitý počet podpisů, takže nejdříve oslovili své kolegy v klubu. A jelikož podpisů měli dostatek, tak už asi neměli potřebu oslovit nás.

A jestli je čas s tím něco udělat? To je přeci otázka pro Vás, pro voliče. Jedině voliči mohou ovlivnit složení Parlamentu – obou komor. A když se podíváte po Evropě, tak je patrné, že nejsme žádná výjimka, tzn. že všude se dostává do poměru cca 50:50 levice s pravicí a výsledky voleb budou vždy podobné, tj. jednou vyhraje levice a jindy pravice… Vždy to bude ovlivněno médii, která ovlivňují názory veřejnosti. Takže když předhodí informace a kauzy týkající se jedné skupiny, vyhraje ta druhá… a tak se to střídá… Poslední volba prezidenta to jen potvrdila. Takže když máte pocit, že by se mělo něco (nevím co a s čím nebo s kým máte na mysli) udělat, tak byste musel změnit média nebo alespoň novináře, kteří mnohdy účelově manipulují s informacemi v prospěch někoho… J

Já to mám oproti Vám asi snazší, protože já to neřeším a přijímám uvedené jako fakt a žiji s tím vědomím, že to je tak.

A co se týče pravomocí Senátu, tak se domnívám, že bylo vše dobře a vyváženě nastaveno, ale poslední roky to někteří neustále více a více kazí a upravují jen na základě populistických gest a kroků. Senátu obecně škodí prohlášení a snahy o jeho zrušení. Poslanecká sněmovna je v očích veřejnosti více negativně hodnocena, ale nikdo o její zrušení neusiluje. Mnohými aktéry boje proti Senátu jsou ale poslanci, takže lze usuzovat, že jen jejich snahy o zrušení Senátu zakrývají jejich nedostatky a negativa Poslanecké sněmovny. Já jsem opakovaně uvedl, že pokud by chtěl někdo z našeho dvoukomorového systému skutečně a reálně udělat jednokomorový, tak bych byl pro zrušení právě Poslanecké sněmovny a zachování pouze Senátu. Bylo by to i mnohem úspornější řešení, když jedním ze silných argumentů bývá úspora státních peněz. Ale je zde i mnoho jiných argumentů, kteří jednoznačně hovoří v prospěch Senátu, např. přímá volba senátorů. Přímá volba prezidenta byla chybou a já byl proti. Nyní se potvrzuje, že její zavedení oslabilo Senát a předpokládám, že budou opět sílit aktivity pro zrušení Senátu. Poslední měsíce ukazují, že Senát má své nezastupitelné místo a úlohu v ČR a že občané (voliči) si to také uvědomí. To bude i náznak návratu k posílení jeho pravomocí.

Hezký víkend

Schwarz