Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.03.2011 13:01:08 - sylenka

Tento čas mě přesvědčil o důležitosti horní komory

Dobrý den, paní senátorko, ráda bych se zeptala, jaký máte po půl roce v senátu pocit, zdá se Vám, že senát je opravdu ta pojistka proti špatným zákonům? Lenka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.06.2011 18:46:15 - Mgr. Miluše Horská

Vážená Lenko, po půl roce prožitém v Senátu Parlamentu ČR mohu říci, že mě tento čas přesvědčil o důležitosti  horní komory. Senát může být stabilizující prvkem politického systému České republiky. Přináší do politiky více úvahy a dobré diskuze, než boj a využití mocenské převahy. Vždy však záleží na osobnosti jednotlivého senátora a jeho role v politické straně a dále na podílu nezávislých senátorů.

 Vnímám další důležitý prvek, na rozdíl od Poslanecké sněmovny, že Senát obměňuje každé dva roky jednu třetinu mandátů. Vylučují se tak prudké výkyvy.

Často se mluví o názorech na zrušení této horní komory, nebo naopak o zvýšení pravomocí a zda by tímto mohl být populárnější pro lidi. Bohužel je realita taková, že popularitu určují média a i zde platí – o čem se nemluví, jako by nebylo. Proto je logické, že v dnešní době bulvarizace sdělovacích prostředků jsou pro novináře o mnoho zajímavější stranické boje a slovní přestřelky například v dolní komoře Parlamentu, než klidná debata v Senátu. Myslím si, že média málo zprostředkovávají informace občanům o tom, co Senát vlastně dělá a jakých úspěchů dosáhl. Připomeňme si, že senátních připomínek k návrhům zákonů, které poslancům vrátíme a oni vzápětí akceptují, jsou skoro dvě třetiny.

Senát je důležitým nositelem dvojího měření, než se začne řezat. Nevidím ale funkci senátora jen jako „zadržovatele“ špatného zákona, vnímám svůj mandát tak, že je spojený se závazky a povinnostmi vůči občanům ze svého obvodu.

Vážená Lenko, děkuji Vám za dotaz a mějte krásné letní dny. Miluše Horská